Kek yaparken karşılaşılan kimi sorunları önlemek için aşağıdaki püf noktalarını uygulayabilirsiniz:
Kek yaparken bir kısmı niye çöker?
  • Fırın ısısı çok yüksektir
  • Kek fırında kalması gerekenden az kalmıştır
  • Pişirme sırasında kalıp genleşmiştir
  • Fırında kek pişerken kapak ilk 20 dakika içinde açılmıştır.
Kekin üzeri niye çatlar?
  • Fırın ısısı çok yüksektir. Kekin kenarları kabuk yapar ve kabarması durur. Kekin orta kısmı kabarmaya devam eder ve çatlar.
  • Fırının içinde kek üste yakın bir gözde pişiriliyordur.
Kek harcı neden ağır ve yapışık olur?
  • Yumurtaların boyutu küçüktür az gelmiştir.
  • Unu ve kabartma tozunu elemeden koymuşsunuzdur. İyi çırpılmamıştır.
  • Erittiğiniz yağı soğutmadan harca katmışsınızdır.
  • Fırın ısısı çok düşüktür.
  • Şeker yeterince çırpılmamıştır.
Kek niye aniden kabarıp söner?
  • Un kek harcına çok iyi karışmamıştır.
  • Kalıbın kenarları çok yağlanmıştır.
  • Fırının ısısı aniden düşüp yükselmiştir.
  • Fırın önceden aşırı ısıtılmıştır.
Kek niye hiç kabarmaz?
  • Kabartma tozu bayattır.
  • Kabartma tozunu ve unu koyduktan sonra kaşıkla karıştırılmıştır.
  • Fırının ısısı çok düşüktür.
  • Fırının ısısı çok yüksektir.
  • Malzemeler çok soğuktur(yumurta, yağ, yoğurt vs).
  • Un ve kabartma tozu elenmemiştir.
Kek içine konan çikolata ve meyveler neden dibe çöker?
  • Kuru meyveler keke göre ağırdır. İyice yıkayıp unlayın.
  • Kek harcı yeteri kadar koyu değildir. Parçaları tutmaz.
Kek niye kalıptan taşar ?
  • Kek harcını kalıbın 2/3 lük kısmına koyun. Kalıp küçük geldiğinden taşar.
Kekiniz çok kabarık olsun istiyorsanız.



  • Malzemelerinizin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.
  • Un ve karbonat(kabartma tozu)nu eleyerek kullanın.
  • Yumurta ile şekeri iyice köpürterek uzun uzun çırpın.
  • Unu ve kabartma tozunu koyduktan sonra tahta kaşık kullanın ve fazla çırpmayın