Kek yaparken karşılaşılan kimi sorunları önlemek için aşağıdaki püf noktalarını uygulayabilirsiniz:
Kek yaparken bir kısmı niye çöker?
Malzemelerinizin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.
Un ve karbonat(kabartma tozu)nu eleyerek kullanın.
Yumurta ile şekeri iyice köpürterek uzun uzun çırpın.
Unu ve kabartma tozunu koyduktan sonra tahta kaşık kullanın ve fazla çırpmayın
Kek yaparken bir kısmı niye çöker?
- Fırın ısısı çok yüksektir
- Kek fırında kalması gerekenden az kalmıştır
- Pişirme sırasında kalıp genleşmiştir
- Fırında kek pişerken kapak ilk 20 dakika içinde açılmıştır.
- Fırın ısısı çok yüksektir. Kekin kenarları kabuk yapar ve kabarması durur. Kekin orta kısmı kabarmaya devam eder ve çatlar.
- Fırının içinde kek üste yakın bir gözde pişiriliyordur.
- Yumurtaların boyutu küçüktür az gelmiştir.
- Unu ve kabartma tozunu elemeden koymuşsunuzdur. İyi çırpılmamıştır.
- Erittiğiniz yağı soğutmadan harca katmışsınızdır.
- Fırın ısısı çok düşüktür.
- Şeker yeterince çırpılmamıştır.
- Un kek harcına çok iyi karışmamıştır.
- Kalıbın kenarları çok yağlanmıştır.
- Fırının ısısı aniden düşüp yükselmiştir.
- Fırın önceden aşırı ısıtılmıştır.
- Kabartma tozu bayattır.
- Kabartma tozunu ve unu koyduktan sonra kaşıkla karıştırılmıştır.
- Fırının ısısı çok düşüktür.
- Fırının ısısı çok yüksektir.
- Malzemeler çok soğuktur(yumurta, yağ, yoğurt vs).
- Un ve kabartma tozu elenmemiştir.
- Kuru meyveler keke göre ağırdır. İyice yıkayıp unlayın.
- Kek harcı yeteri kadar koyu değildir. Parçaları tutmaz.
- Kek harcını kalıbın 2/3 lük kısmına koyun. Kalıp küçük geldiğinden taşar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder