Popüler Yayınlar

17 Şubat 2012 Cuma

PİLAV & MAKARNALAR


ACEM PİLAVI TARİFİ


3 yemek kaşığı tereyağı
4 su bardağı tavuk suyu
2 adet soğan
4 adet havuç
1 bardak nohut
1 adet tavuk
3 su bardağı pirinç
karabiber
yenibahar
tuz
Yapılışı
Tavuk ve bir gece evvel ıslatılan nohutu ayrı ayrı haşlayın. Tavuğun etlerini didin. Bir kaşık yağda kıyılmış soğanla pembeleşinceye kadar pişirin.

Bir tencereye sırayla et üzerine nohut, üzerine haşlanmış rende havuç, onun üzerine de kaynar suda bir saat bekletilmiş pirinci koyun. Tuz, karabiber ve yenibaharı ekleyin.

Tencerenin kenarından sıcak tavuk suyu dökün. En üste de tereyağı koyun. Tencerenin kapağını kapayın. Pilav pişene kadar (1 saat) ateşte bırakın. Tencerenin üzerine tabak kapayıp ters çevirin ve servis yapın.


ADİ PİLAV TARİFİ


1,5 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı margarin
tuz
YapılışıPirinci ayıklayın. Birkaç kere yıkayın ve süzün. Tencereye pirincin ölçüsünün iki misli su koyun. Tuz ilave edin. Orta sıcaklıkta kaynatın. Kaynayan tuzlu suya pirinci atın. Kapağını örtün. Pilavın üstü göz göz olunca diğer tarafta kızdırdığınız yağı dökün. Ateşi hafifletin. Dibi tutar gibi olurken indirin. Sıcak servis yapın.


ALİ PAŞA PİLAVI TARİFİ

2 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı et suyu
2 su bardağı pirinç
1 defne yağrağı
1 kesme şeker
tuz
sos malzemeleri
1 çorba kaşığı sıvıyağ
3 domates rendesi
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı salca
ince kıyılmış dere otu
maydanoz
su
kÖfteler iÇin malzeme
250 gr kıyma
1 dilim kadar bayat ekmek içi
1 adet soğan rendesi
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı dolma fıstığı
1 çay kaşığı köfte baharı

YapılışıNOT: Et suyu yoksa aynı miktarda su kullanabilirsiniz. 1 saat tuzlu sıcak suda beklettiğiniz pirinçleri yıkayıp süzün. Tencereye tereyağını koyup kızdırın. Et suyunu ilave edin. Kaynadıktan sonra şunları ilave edin: şeker, tuz, defne yaprağı ve pirinç. Kısık bir ateşte 20 dakika pişirin. Ocaktan indirip üzerine temiz bir bez veya kağıt havlu koyun. Ağzı örtülü şekilde 20 dakika kadar dinlendirin. Pilav olurken diğer tarafta köfteleri hazırlayalım; Kıyma, soğan, ekmek içi ve baharatı yoğurun. Bu köfte harcından kiraz büyüklüğünde köfteler yapın. Köfteleri kızartmadan önce una bulayın. Kızartığınız köfteleri kağıt havlu üzerine alın. Tencereye domates rendesi, sıvıyağ, şeker ve salçayı koyun. Bu karışımı 5 dakika kadar soteleyin. Un ilave edip 1-2 kez köfteleri çevirin. Üzerine bir bardak su ilavesi yapın. 5 dakika kısık bir ateşte pişirin. Ortası delik bir kek kalıbına pilavı yerleştirin; servis tabağına ters çevirerek pilavı alın. Pilavın ortasına hazırladığınız soslu köfteyi yerleştirin. Maydanozu ve ince kıyılmış dereotunu serpin. Servise hazırdır. Afiyet olsun.

BADEMLİ MANTARLI PİLAV TARİFİ


2 su bardağı pirinç
1 su bardağı küçük doğranmış mantar
1 su bardağı badem
1,5 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı kuş üzümü
tarçın
tuz
YapılışıSıcak suda pirinci 1 saat kadar bekletin ve suyunu süzün. 1 çorba kaşığı tereyağını tencerede eritin. Doğranmış mantarları kavurun. Pirinci ilave edin. 2 dk kavurup kuş üzümü ve tuzu ilave edin. 3 su bardağı su ilave edin. Birkaç dakika kaynar suda beklettiğiniz bademleri kavurun. Ocaktan pilavı alan ve badem ve tarçını ekleyip iyice karıştırın. Servis yapın.


BEYİNLİ PİLAV TARİFİ

1.5 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı margarin
1 tane koyun beyni
tuz

YapılışıBeyni ayıklayıp yıkayın. Tuzlu suda haşlayın. Pirinci ve üzerine iki misli su ile tencereye koyun. Pişirin ve servis tabağına kubbeleyin.
Pişen beyni ufak ufak parçalayarak pilavın üzerine serpiştirin. Üzerine kızdırılmış yağı dökün. servis yapın.


BEZELYELİ PİLAV TARİFİ

500 gram pirinç
1 su bardağı bezelye
1/2 paket margarin
1 adet orta boy havuç
4 sap dereotu
750 gram et suyu veya su
karabiber
tuz
Yapılışı
Ayıkladığınız pirinci 1 çorba kaşığı tuz ile birlikte kaynar suda ıslatın.

Havucu soyup biraz haşladıktan sonra bezelyeler ve karabiber ile beraber yarım kaşık yağda sote edin. Dereotlarını ayıklayıp ince ince kıydıktan sonra tencereye ilave edip ocağın altını kapatın.

ıslattığınız pirincin suyu soğuduktan sonra bol su ile iyice yıkayın. Kalan yağı başka bir tencereye koyup eritin. içine suyunu süzdüğünüz pirinci atıp pirinç tane tane oluncaya kadar kavurun.

Sote ettiğiniz sebzeleri ve üzerine 2 parmak çıkacak kadar et suyunu ilave edip bir kere daha karıştırdıktan sonra ağzı kapalı olarak pişirin.

Pilav suyunu çekinceye kadar önce kuvvetli ateşte daha sonra kısık ateşte demlendirin. Ocağın altını kapatın ve 15 dakika kadar daha dinlendirin. Daha sonra pilavı harmanlayıp servis yapın.

BOĞAZİÇİ PİLAVI TARİFİ

3 su bardağı pirinç
3 su bardağı tavuk suyu
1 adet tavuk veya piliç (ciğer ve katısı)
1 fincan çam fıstığı
tuz
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı badem
haşlanmış bezelye

Yapılışı
Pirinci tuzlu sıcak suya koyup soğuyuncaya kadar bırakın. Soğuyunca bu suyu döküp, 4-5 defa temiz suyla pirinci yıkayın. Bir tencereye tereyağı koyup eritin. Pirinçleri içine koyarak tahta kaşıkla karıştırın. 10 dakika kavurun. Tavuk suyu ilave edin.

Bir tutam safranla bir taşım kaynatın. Daha sonra badem, haşlanmış bezelye, tuz, didilmiş tavuk eti (bilhassa küçük parçalara ayrılan katı ve ciğer) koyun.

Pilav suyunu çekene kadar orta hararette pişirin. Pilav suyunu çekince hafif ateşte demlenmeye bırakın. Sofraya götürürken yağda pembeleştirilmiş çam fıstıklarını da içine koyun. Servis yapın.

BUTKA TARİFİ

3 yemek kaşığı şeker
1,5 su bardağı süt
2 su bardağı baldo pirinç
2 adet yumurta
250 gram margarin
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı kuru üzüm
1,5 bardak su
tuz

Yapılışı
Pirinç, su, süt, şeker, tuz ve margarini suyu bitene kadar ocakta pişirin. Çırpılmış 2 yumurtayı da ekleyin. Fırında yarım saat daha pişirin.

Sıcak suda beklettiğiniz üzümleri süzün. Tereyağında 3–5 dakika kadar kavurun. Pilavın üzerine serpin ve servis yapın.


CEVİZLİ ERİŞTE TARİFİ

1 paket erişte
3 su bardağı su
3 yemek kaşığı margarin
yarım su bardağı dövülmüş ceviz
yarım su bardağı beyaz peynir
tuz
Yapılışı
Suyu bir tencereye koyup kaynatın. Kaynadıktan sonra içine erişteyi, tuzu ve bir yemek kaşığı margarini ekleyin. 10-15 dakika pişirin. Suyunu süzüp servis tabağına koyun.

2 yemek kaşığı margarini eritip eriştenin üzerine dökün. Cevizi ve peyniri karıştırın. Eriştelerin üzerine serpip servis yapın.


CİĞERLİ PİLAV TARİFİ

1.5 su bardağı pirinç
1 tane kuzu ciğeri
2 çorba kaşığı margarin
1 çay kaşığı fıstık
1 çay kaşığı üzüm
2-3 tane karabiber (tane)
tuz
Yapılışı
Ciğeri ufak ufak doğrayın. Tencerede yağ, fıstık, üzüm, karabiberle kavurun. Tuzunu atın. Bir ölçü pirince iki ölçü hesabı ile kaynar et suyu veya sade su koyun.

Ayıklanmış, yıkanmış pirinci içine atın. Hafif ateşe çekin. Göz göz olunca karıştırın. Dibi tutmadan indirin. Servis yapın.


CİĞERLİ, BEZELYELİ PİLAV TARİFİ

4 bardak pirinç
250 gram margarin
1 küçük kutu bezelye
1 bardak karaciğer
3 bardak un
2 bardak zeytinyağı
tuz
Yapılışı
Pirinci ayıklayıp güzelce yıkadıktan sonra kaynar su içinde yarım saat bekletin.

başka bir kap içinde yağları eritip, sudan çıkarıp süzülen pirinçleri yağın içine koyun. Hafif ateşte karıştırarak pişirin. 4 bardak kaynar su, yeteri kadar tuz ilave edin. Pirinçleri 4-5 dakika kadar karıştırıp sonra suyunu çekmeye bırakın.

Pilav ateşte pişerken bezelyeleri haşlayın. Pilavın içine karıştırın. Bir tepsiyle fırına koyun. Pilav fırındayken ciğeri ayıklayın, zarı çıkarın. Küçük parçalara ayırın, unun içine atın. Ciğerleri ileri geri sallayın, her tarafının unlanmasını temin edin. Kızgın zeytinyağında kızartın. 10 dakika fırında kalan bezelyeyi, pilav servis tabağına boşaltın sonra ciğerleri üzerine yayın. Servis yapın.


DOMATESLİ MAKARNA TARİFİ

1 tatlı kaşığı un
4 diş sarımsak
3 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı domates salçası
3 adet domates
400 gram spagetti makarna
1 adet defneyaprağı
tuz
Yapılışı
Domatesleri rendeleyin. Sarımsakları ezin. Bir tencerenin içinde yağı eritin. içine sarımsak ve domatesleri ilave edin. Defneyaprağını da ekleyin ve biraz tuz ilave edin. Bir süre sonra domates salçasını da ekleyin. Biraz su içinde unu ezin. Bunu da pişen yemeğe ilave edin.

Makarnayı tuzlu suda haşlayın ve süzün. Süzgece aldığınızda soğuk su ile bir kez yıkayın ve tekrar süzün.

Sosun içinden defneyaprağını çıkartın. Makarnanın üzerine dökün. Servis yapın


DOMATESLİ PİLAV TARİFİ

1.5 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı margarin
1 tane büyük domates
tuz
YapılışıDomatesi rendeleyin. Tencereye dökün. yağ ile biraz kavurun. Pirinci ayıklayıp, yıkayıp süzün. Bir ölçüye iki ölçü hesabı ile domatesi kavurduğunuz tencereye suyu ve tuzu koyun. Kaynayınca içine pirinci atın. Göz göz olunca hafif ateşe koyun, karıştırın. Pişince indirin. Servis yapın.


ENGİNARLI MAKARNA TARİFİ
1 paket yassı uzun makarna
4 adet konserve enginar
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığı rendelenmiş eski kaşar
1 çay kaşığı karabiber
tuz
Yapılışı
Konserve enginarlari süzüp kuşbaşı et formunda doğrayın.

Makarnayı kaynayan tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayıp suyunu süzün. Zeytinyağını makarna tenceresinde kızdırıp enginarları tuz ve karabiberi aktararak 4 dakika kadar kavurun.

Hazırladığınız karışımı makarnanın üzerine ilave edip karıştırın. Enginarlı makarnayı servis tabağına almadan önce üzerine kaşar peyniri serpiştirip tekrar karıştırdıktan sonra servis yapın.

ENGİNARLI PİLAV TARİFİ


4 tane enginar
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tane soğan
limon
tuz
1 su bardağı pirinç

YapılışıEnginarların saplarını ve yapraklarını atınız. Göbeklerini ayıklayıp yıkadıktan sonra 4 e bölünüz. Limonla ovun.

Diğer taraftan tencereye yağı ve doğranmış soğanı koyun ve pembeleştirin. Pirinci ilave edin, kavurun. Pirincin 2 misli su koyun. Tuz serpin.

Enginarlar yumuşayıncaya kadar kaynatın. Pirince ilave edin. Suyu çekene kadar pişirin. Soğutarak servis yapın.


ETLİ MANTARLI DEMRE PİLAVI TARİFİ


2 su bardağı pirinç
2 adet orta boy tavuk göğüs eti (tavuk bonfile de olabilir)
1 yemek kaşığı tereyağı ya da bitkisel margarin
1 adet orta boy kuru soğan
1 su bardağı dolusu konserve mantar
1 adet dolmalık kırmızı biber
yarım su bardağı konserve mısır
2 kahve kaşığı tuz
karabiber
5 yemek kaşığı doğranmış maydanoz

YapılışıPirinci ılık tuzlu suda 30 dakika kadar bekletin. Tavuk etini kuş başı et formunda doğrayın. Tereyağını orta boy bir tencerede eritin. Doğradığınız tavuk etlerini tencereye aktarıp orta ısılı ateşte karıştırarak 6 dakika kadar kavurun. Üzerine incecik doğradığınız soğanları da ekleyerek 3 dakika kadar daha soğanlar hafifçe sararıncaya kadar kavurmaya devam edin.

Tavla zarı formunda doğradığınız mantarları da tencereye aktarıp üzerine yıkayıp, süzdüğünüz pirinci ve küp küp doğradığınız kırmızı biberleri ilave ettikten sonra karıştırarak pirinç taneleri şeffaflaşıncaya kadar 5 dakika kadar kavurun.

Son olarak 3 su bardağı sıcak su, mısır, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Pilavı yaklaşık 20 dakika kadar dinlendirin. Servis yapmadan önce üzerine kıyılmış maydanoz serpip tahta kaşıkla hafifçe karıştırın. Sıcak servis yapın.


FINDIKLI PİLAV TARİFİ


1 bardak amerikan pirinci
4 çorba kaşığı margarin
4-5 dal soğan veya yarım pırasa
1 su bardağı bulgur
2 bardak tavuk suyu
yarım bardak fındık
1 diş sarımsak
1/4 bardak hurma
tuz

Yapılışı2 kaşık yağı eritin. ince kıyılmış yeşil soğan veya pırasayı ekleyip 2-3 dakika kavurun. Yıkanmış bulgur ve pirinci ilave edip biraz daha kavurun. Tavuk suyunu ve tuzu ekleyip kısık ateşte pişirin. 15 dakika dinlendirin.

2 kaşık yağı eritin. Çekilmiş fındık ve dövülmüş sarımsağı ekleyip kavurun. Bir kısmını süslemek için ayırın ve kalanını pilava karıştırın. Servis tabağına alın. Kavrulmuş fındık ve hurma ile süsleyin. Servis yapın.


FIRINDA MAKARNA TARİFİ

1 paket makarna
yarım su bardağı süt
2 çorba kaşığı tereyağı
250 gram kaşar peyniri
1 çorba kaşığı salça
tuz
YapılışıMakarnaları suda haşlayın ve süzün. Diğer yandan kaşar peynirini bir kaba rendeleyin. Sütü,peyniri, salçayı ve tuzu karıştırarak sos haline getirin.

Makarnaları tepsiye yayın. Üzerine tereyağını ve hazırladığınız sosu dökün. Orta hararetli fırında 20 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarınca tepsiyi ters çevirin. Dilimleyerek servis yapın.


FIRINDA PEYNİRLİ PİLAV TARİFİ

2 su bardağı su
1 su bardağı amerikan pirinci
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 çorba kaşığı soya yağı
2 şeker kaşığı karabiber

YapılışıBir tencerede yağı kızdırın ve pirinçleri güzelce kavurun. içine 2 şeker kaşığı karabiberi ekleyerek karıştırın. Suyunu da ekledikten sonra bir taşımlık kaynatın. Pirinçler suyunu çektikten sonra 20 dakika kadar dinlendirin. Daha sonra bir fırın kabına alıp üzerine rendelenmiş kaşar peşniri serpiştirin. 15 dakika kadar fırında pişirin. Daha sonra kare şeklinde kesin. Servis yapın.
FİRİK PİLAVI TARİFİ
250 gram kuşbaşı et
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
4-5 sivri biber
5 su bardağı firik(bulgur)
4 su bardağı sıcak su
tuz

YapılışıKuşbaşı eti bir tencerede tereyağı, doğranmış soğan ve 4–5 sivri biberle birlikte kavurun. Et suyunu çekince içine firiği atın.

Üzerine 4 bardak sıcak su koyun. Tuzunu ayarlayın. Kapağını kapatıp pilav gibi suyunu çekene kadar pişirin. Servis yapın.


GÖÇMEN PİLAVI TARİFİ

2 ölçü pirinç
4-5 adet soğan
1/2 kilo taze fasulye
tuz
yağ
Yapılışı
Soğanları küp küp doğrayın. Yağın içinde kavurun. Taze fasulyeyi de küçük küçük doğrayıp haşlayın. Haşladıktan sonra soğanların üzerine dökün. En üstüne pirinci koyun. Hiç karıştırmadan tuz ve su ilave edin.

Kısık ateşte pişmeye bırakın. Piştikten sonra tencereyi ters çevirin. Servis yapın.


KUSKUS PİLAVI TARİFİ
1.5 su bardağı kuskus
2 çorba kaşığı margarin
10-15 tane nohut
1 tane soğan
1 tutam bahar
tuz
YapılışıTencereye kuskusun iki misli su koyun. Soğanları ayıklayıp dörde bölün. Su içine atıp kaynatın. Kaynayan suya haşlanmış kabukları, çıkarılmış nohut, tuz, bahar koyun. Bir taşım kaynadıktan sonra kuskusu içine atın, karıştırın. Kapağını örterek orta sıcaklıkta pişirin. Suyunu çekince hafif ateşe alın. Dibi tutmadan indirin. Üzerine kızdırılmış yağ dökün, karıştırın, biraz bekleyin ve servis yapın.

MAHLUTA PİLAVI TARİFİ

2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı kırmızı mercimek
4 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı kişniş tohumu
1 lt su
tuz


YapılışıMercimek ve buğdayı ayrı ayrı unlu suları gidene kadar yıkayın. ikisini de ayrı derin kablara koyarak suyu ekleyin. Hızlı ateşte kaynama durumuna gelinceye kadar ısıtın. Daha sonra ateşi kısık dereceye getirin ve buğdaylar yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 30 dk) pişirin. Kişniş tohumları yağsız bir tavada, kısık ateşte iyice kavurun. Sonra havanda dövün. Tereyağını eritin. Dövülmüş kişnişi de ekleyin. Mahluta pilavına ekleyip harmanlayın. Servis yapın.

MANTARLI GÜVEÇ PİLAVI TARİFİ

2 su bardağı pirinç
1 su bardağı konserve mantar
2 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı su
1 adet defne yaprağı
1/2 demet taze dereotu
2 adet kesme şeker
tuz
YapılışıPirinci sıcak, tuzlu suda 1 saat kadar bekletin. Bir güveç kabında yağı eritin. Mantarları koyup soteleyin. Defne yaprağı, kesme şekeri ve tuzu suya ekleyin. Kaynayınca pirinci koyup karıştırın. Ateşten alıp üzerine alüminyyum folya kaplayıp önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika kadar pişirin. Kıyılmış dereotunu serpin ve servis yapın.

MENGEN PİLAVI TARİFİ

2 su bardağı pirinç
250 gram mantar
2 adet domates
5 adet taze soğan
3 su bardağı et suyu
3 çorba kaşığı tereyağı
2 yeşil biber
bir tutam tozşeker
karabiber
tuz

YapılışıMantarları ve sivribiberleri ince ince kıyın. Pirinci yıkadıktan sonra süzgece alın.

Bir tencerede yağı eritin. Önce mantarları sonra da biberleri ekleyin. Kıyılmış yeşil soğanı ve pirinci de ekleyip kavurmaya devam edin.

Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Tenceredeki diğer malzemelerle birlikte soteleyin. Et suyu, tozşeker, tuz ve karabiberi de ekleyip 15 dakika kısık ateşte pişirin. Servis yapın.


MİDYELİ PİLAV TARİFİ


40 ila 50 adet midye
1 su bardağı pirinç
1 fincan tereyağ
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 baş soğan
2 adet domates
karabiber
tuz

YapılışıMidyelerin kabuklarını bir bıçak yardımıyla, üzerinde hiçbir şey kalmayacak ve siyah kabuklar pırıl pırıl görünecek tarzda temizleyin.(Midyelerin içlerini ayıklamayın)

Bir tencerede tereyağını eritin. Soğanı doğrayıp tereyağına ilave edin ve yumuşayıncaya kadar pişirin. Domatesleri doğrayıp soğanlara ilave edin. Kapağını kapatıp domatesler eriyinceye kadar pişirin. Midyeleri de tencereye koyun ve kabukları açılıncaya kadar pişirin. Midyeleri dışarı, ayrı bir kaba alıp içlerini ayıklayın. Bu arada taş ve sakal kontrolu yapın, eğer varsa bir makasın ucu ile ayıklayın. Bu işlemi yaparken midyelerin bıraktığı suyu dökmeyin ve ayıklanmış midye içleri ile birlikte tencereye iade edin.

Tuzunu ve karabiberini serpin; pirinci de dökün. Üzerini örtecek kadar su ilave edip önce kuvvetli, sonra hafif ateşte suyunu çekene kadar kadar pişirin. Bu süre sonunda harmanlayıp üstünü kalın bir peçete veya havlu ile örtüp demlendirin. Servis yapın.


NOHUTLU ÖZBEK PİLAVI TARİFİ

300 gram pirinç
150 ml sıvıyağ
2 adet büyük boy iri doğranmış soğan
300 gram küçük küp doğranmış havuç
1 paket küçük küp doğranmış dana kuşbaşı
50 gram haşlanmış nohut
550 ml et suyu
karabiber
tuz
Yapılışı
Pirinci unlu suyu gidinceye kadar yıkayıp süzün. ısıtılmış yağda soğan ve havuçları soğanlar hafif yumuşayıncaya kadar soteleyin.

Soğanlara pirinç ve eti katın. Kısık ateşte karıştırarak yaklaşık 5 dakika kavurun.

Nohut, et suyu, tuz ve karabiberi ilave edip kapak kapatın ve suyunu çekinceye kadar yaklaşık 20 dakika kadar pişirin. Sıcak servis yapın.


PATLICANLI MANTARLI PİLAV TARİFİ

2 adet orta boy ince patlıcan
300 gram taze kültür mantarı
yarım su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
2 diş sarmısak
5 yemek kaşığı zeytinyağı
3 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu
1 yemek kaşığı doğranmış taze biberiye
yarım su bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri
karabiber
tuz

YapılışıPatlıcanları alacalı soyup tavla zarı şeklinde doğrayın. Tuzlu suda 30 dakika kadar bekletin. Kuruladıktan sonra kızgın yağda çevirerek kızartın. Sonra kağıt peçete serdiğiniz tabağa alın.

Diğer taraftan pirinci tuzlu sıcak suda 30 dakika kadar bekletin. Mantarları yıkayıp ince ince dilimleyin. Soğanları incecik yemeklik doğrayın. Sarmısakları da pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Varsa taze biberiye doğrayın.

Zeytinyağını pilav tenceresinde kızdırın. Mantar, soğan ve sarmısakları tencereye koyup karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Pirinci de süzdükten sonra tencereye aktarın. Karıştırmaya devam ederek 6 dakika kadar daha kavurun.

Sıcak tavuk ya da et suyu da tencereye aktarıp tuz, karabiber ve biberiyeyi ilave edin. Pilavı birkaç kez karıştırıp orta ısılı ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Sonra ocağın altını kısın ve pilavı 4 dakika kadar daha pişirin.

Pilavı ağzı kapalı vaziyette 15 dakika dinlendirin. Kapağını açıp tahta bir kaşıkla karıştırarak sıcak servis yapın.


PATLICANLI PİLAV TARİFİ


3 bardak pirinç
2 fincan zeytinyağı
2 adet patlıcan
1 demet dereotu
tuz

YapılışıPirinci ayıklayıp üzerine kaynar tuzlu su dökün. 1 saat bırakın. Süzülüp içinde bir fincan zeytinyağı bulunan tencereye koyun ve tahta kaşıkla 10 dakika kavurun.

Öte yandan patlıcanları küçük küçük doğrayın. Bir fincan zeytinyağı içinde pembeleşinceye kadar kavurun ve yağıyla beraber pirincin bulunduğu tencereye dökün.

Tuz ve 3 bardak sıcak su katarak pişmeye bırakın. Pilav suyunu çekince 1 demet dereotunu ince ince kıyıp içine karıştırın. Hafif ateşte yarım saat dinlenmeye bırakın. Soğuduktan sonra servis yapın.

SAZAK PİLAVI TARİFİ

100 gram ciğer
4 adet yeşil soğan
2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı antep fıstığı
3 su bardağı su ya da et suyu
3 çorba kaşığı margarin
nane
karabiber ve tuz

YapılışıPirinci tuzlu suda 15 dakika kadar bekletin. Tencerede yağı etirin. içine küçük küçük doğradığınız ciğerleri atarak kavurun. Pirinci de süzerek ciğerlere ekleyip kavurun. 10 dakika kadar daha pişirin. Fıstık, doğranmış soğan, nane, karabiber ve tuzu ekleyip 3 dakika daha kavurun. Suyunu ilave ettikten sonra pirinç suyunu çekene kadar pişirin. 20 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis yapın.

SEBZELİ MAKARNA TARİFİ


500 gram kelebek makarna
100 gram mantar
1 kabak
1 patlıcan
1 havuç
1 dolmalık sarıbiber
1 dolmalık kırmızıbiber
3 çorba kaşığı sıvıyağ
200 gram hazır domates sosu
tuz
Yapılışı
Makarnayı tuzlu kaynar suda 6 dakika kadar haşlayın. Süzgece alıp suyunu süzün. Sebzeleri temizleyip küçük küçük doğrayın.

Sebzeleri kaynar suda 3 dakika kadar haşlayıp süzün. Teflon tavada sıvıyağını ısıtın ve tuz attıktan sonra sebzeleri 3 dakika soteleyin. Domates sosunu ilave edip kısık ateşte 5 dakika pişirin.

Makarnayı sebzeli karışıma ekleyip harmanlayın. Servis tabaklarına paylaştırın. Sıcak servis yapın.


SÜZME PİLAV TARİFİ

1.5 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı margarin
tuz
YapılışıPirinci ayıklayıp yıkayın. Tuzu kararında bol suyla haşlayın. Pirinçler şişip pişince indirin. Süzgece döküp süzülmeye bırakın. Tencereyi yağlayın. Süzgeçteki pirinçleri silke silke boşaltın. Üzerini örtene kadar su koyun. Hafif ateşte göz göz olunca kızdırılmış yağı dökün. Pişince indirin. Servis yapın.

TASKEBABI PİLAV TARİFİ

1.5 su bardağı pirinç
200 gram yağlı koyun eti (kuşbaşı)
1 fiske biber
1.5 çorba kaşığı margarin
1 fiske tarçın
1-2 tane karanfil
1 fiske yeni bahar
1 tane soğan
tuz

YapılışıKuşbaşı etleri tencereye koyun. Rendelenmiş soğan, tuz, biber ve yağ ile kavurun. Tarçın, karanfil, yenibahar ilave edin. Tencerenin kapağına dökün. Kapağı bir tepsiye ters çevirin.(Etler kapak içinde kalacak şekilde). Tepsiyi orta sıcaklıktaki ateşe oturtun. Bir ölçü pirince iki ölçü su hesap ederek tepsiye koyun. Su kaynamaya boşlayınca pirinci ilave edin. Tepsinin üstünü kapayın. Pirinçler pişince tencere kapağını kaldırın. Servis yapın.

TAVUKLU PİLAV TARİFİ

1.5 su bardağı pirinç
1 tane orta büyüklükte bir tavuk
1 çay kaşığı fıstık
1 çay kaşığı üzüm
1 küçük soğan
tuz
sıvıyağ
yenibahar

YapılışıTavuğu ayıklayıp, tütsüleyip,yıkayıp pişirin.suyunu süzün.ciğerini rendelenmiş soğanları tencereye yağ ile koyup pembeleştirin. Fıstık ve pirinçleri tuzu ilave edip hepsini kavurun.1 ölçü pirince 2 ölçü su hesabiyle 1 ölçü tavuk suyu,1ölçü sade suyu koyun.kaynatın.Üzümleri ve tavuğun göğüs etlerinden ufak parçalar alarak tencereye koyun. Orta ateşte pişirin. Göz göz olunca indirin. Bahar serpip karıştırın. Kapağını kapayın. Servis yaparken üzerine, pişirdiğiniz tavuğu fırınladıktan sonra koyun. Servis yapın.
TAVUKLU ŞARK PİLAVI TARİFİ

1.5 su bardağı mısır pirinci
1 tutam kekik
1/3 tane defne
2 tane soğan
1 tane piliç
1 çay kaşığı rendelenmiş ceviz
2 tane olgun domates
1 tutam biber
2 çorba kaşığı margarin
tuz
YapılışıPilici ayıklayıp, tütsüleyip, yıkayıp pişirin. Suyunu süzün. Tencereye yağ, rendelenmiş soğan, tuz, piliç, defne ve kekik koyun. Soğanlar ve piliç pembeleşinceye kadar karıştırın. Ayıklanmış, 5-6 kere yıkanmış pirinçleri de atın. Pirinçler şişince tuz, biber, rendelenmiş ceviz ve rendelenmiş domatesleri de ilave edin. Bire iki ölçü hesabı ile su veya et suyu koyun. Orta sıcaklıktaki fırında 20-25 dakika pişirin. Servis yapın.
YAZ MAKARNASI TARİFİ

1 paket makarna
1 yemek kaşığı zeytinyağı
harcı için:
300 gram mantar
3 yemek kaşığı margarin
3 domates
karabiber
3 çarliston biberi
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı şeker
kekik
tuz
üzeri için:
rendelenmiş kaşar peyniri
YapılışıTuzlu kaynar suda makarnayı haşlayıp süzün ve sıvıyağla karıştırın. Harcı için mantarların saplarını çıkarıp dörde bölün.

Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Sarımsakları ayıklayıp kıyın. Çarliston biberlerin tohumlarını çıkartıp doğrayın. Margarinle çarliston biberleri ve sarımsakları kavurun. Mantarları ilave edip bıraktığı suyu çekinceye kadar kavurun.

Domatesleri, şekeri, kekiği, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın. Sos kıvamına gelene kadar orta ateşte kaynatın. Sonra makarna ile karıştırın. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirerek servis yapın.


İÇBAKLALI BULGUR PİLAVI TARİFİ

1 su bardağı pilavlık bulgur
2 çorba kaşığı (40 gr) margarin
yarım kg taze içbakla
1 çorba kaşığı biber salçası
5.5 su bardağı su
tuz
2 adet soğan

YapılışıSoğanları temizleyip küp küp doğrayın. Tencerede erittiğiniz margarinde, soğanı pembeleşinceye kadar çevirin. Salçayı ilave edip karıştırın. 4 bardak su ve baklayı ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin.

Tencereye bulguru ilave edip üzerine 1.5 bardak su ve tuz ekleyin. Kapağı kapalı olarak pişirin.

Tencereyi ocaktan alıp kapağı kapalı olarak 10 dakika dinlendirin. sıcak servis yapın.


ZENGİN PİLAV TARİFİ

3 bardak bulgur
750 gram kuşbaşı koyun eti
10 kaşık tereyağı
2 bardak et suyu
2 adet soğan
2 adet domates ve biraz nohut
karabiber
tuz.

YapılışıTencerede 4 kaşık yağ içinde küçük parçalı et suyunu çekene kadar pişirin. Tuz, karabiber, domates 2 bardak sıcak suyla 2.5 saat pişirin. Başka bir tencerede yağda soğanı kavurun. 2 bardak et suyu ve bulgur koyun. Etleri de içine katın. Suyunu çekince sıcak sıcak servis yapın.

ÖZBEK PİLAVI TARİFİ


500 gr kuzu kuşbaşı
4 su bardağı pirinç
500 gr havuç
2 tane kuru soğan
1 çorba kaşığı dolusu domates salçası
1 paket margarin
isteğe göre 1 çay bardağı badem
karabiber
1 su bardağı konserve bezelye
tuz

ŞEHRİYELİ PİLAV TARİFİ


1.5 su bardağı pirinç
100 gram arpa veya tel şehriye
2 çorba kaşığı margarin
tuz
YapılışıŞehriyeyi yağda kavurun. yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve tuzu ekleyin. Biraz daha kavurun. üzerine 2 misli su koyun. Hafif ateşte pişirin.

Göz göz olunca karıştırın. Buharında biraz daha bekletin. Servis yapın.

ŞİRİN PİLAV TARİFi

2 su bardağı pirinç
200 gram kuru kayısı
100 gram çekirdeksiz üzüm
150 gram erik
100 gram tereyağ
1 gram safran
tuz

YapılışıAyıkladığınız pirinçleri tuzlu sıcak suda 10-15 dakika kadar bekletin. Safranı bir su bardağı sıcak suda 1 saat kadar bekletin. suda beklettiğiniz pirinçleri süzüp 3-4 defa yıkayın.

Yıkadığınız pirinçleri safranlı suyla beraber, iki misli oranında su ilave edip pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Üzerine tavada kızdırdığınız tereyağını dökün. Kayısıları, erikleri ve üzümleri de ayrı ayrı 5 dakika haşlayın.

Haşlandıktan sonra sularını süzüp tereyağında hepsini 3-4 dakika kavurun. Pilavın yanında servis yapın.