Malzemeler:
• 1 paket çikolatalı puding
• 2 su bardağı süt
HAMURU İÇİN
• 1 paket margarin
• 4 yemek kaşığı yoğurt
• 1 paket kabartma tozu
• 1 paket vanilya
• 2 yemek kaşığı toz şeker
• Aldığı kadar un
Pudingimizi sütümüzle pişirip soğumaya bırakalım. Diğer tarafta hamur malzememizin tamamını yoğuralım. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edince hamurumuzu 10 dakika dinlendirelim. Dinlendirdiğimiz hamurumuzu 12 bezeye ayırıp, her bir bezeyi merdaneyle çok inceltmeden açalım ortasına 1 yemek kaşığı puding koyalım. Puding dışarı taşmayacak şekilde hamurumuzun ağzını büzüp, büzdüğümüz yeri alta gelecek şekilde tepsimize yerleştirelim.180 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirelim. Dilerseniz fırından çıktıktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpebilirsiniz. Çocuklar bayılıyor haberiniz olsun…
PEYNİRLİ POĞAÇA
Malzeme :
3 bardak un
Bir büyük paket margarin
2 bardak yoğurt
2 adet yumurta
Yarım limon suyu
1 çay kaşığı karbonat
250 gr. beyaz peynir
1 demet maydanoz, 1 demet dereotu
Yapılışı :
Karbonatı ve unu karıştırarak, ortasını havuz gibi açın. Yoğurdu, margarini, tuzu, limon suyunu ve yumurtaları ilâve ederek yoğurunuz. Yumurta büyüklüğünde parçalara ayırınız. Peyniri çatalla ezip kıyılmış maydanoz ve dereotunu karıştırınız. Hamur parçalarını avucunuzda yuvarlayıp yas-sıltarak, içine birer tutam peynirli harçtan koyup ikiye katlayınız. Dizi yağlanmış bir tepsiye dizin, poğaçaların üstlerine yumurta sürüp orta fırında 40 dakika pişiriniz.
KAŞARLI PATATESLİ POĞAÇA
MALZEMELER•1 su bardağı sıvı yağ
• 1 su bardağı yoğurt
• 1 çay bardağı yoğurt suyu (veya normal su)
• 1 adet yumurta
• 1 paket kuru maya
• 1 tatlı kaşığı tuz
• alabildiği kadar un
• 2 çorba kaşığı beyaz peynir
• 3 adet orta boy üstü haşlanmış patates
• 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
• tuz-karabiber
• üzerine çörekotu
HAZIRLANIŞI
Karıştırma kabına sıvı yağı, yoğurdu, yumurtanın akını, kuru mayayı, tuzu, yoğurt suyunu, yoksa ılık suyu koyup, çırpma teliyle karıştırıyoruz. Peşinden un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlıyoruz. 2 dk. kadar yoğurup, üzerine nemli bir bez örterek dinlendiriyoruz.
İç Harcın Hazırlanışı: Önceden haşlanmış, soğumuş patateslerin kabuklarını soyup rendeliyoruz. Üzerine rende kaşar, rende beyaz peynir, tuz, karabiber ilave edip, karıştırıp, hazır hale getiriyoruz. Cevizden büyük parçalara böldüğümüz bezeleri, yuvarlayıp çay tabağı büyüklüğünde elimizle açıp, içlerine hazırladığımız patatesli harçtan koyup, hamurun uçlarını birleştirip, yuvarlıyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine birleştirdiğimiz yerler alta gelecek şekilde diziyoruz. Ayırdığımız yumurta sarısına 2 kaşık yağ koyup, karıştırıp fırça ile poğaçaların üzerine sürüp, en son çörek otu serpip, 10 dk. ılık ortamda mayalandıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-25 dk. pişiriyoruz.
KIYMALI POĞAÇA
Kıymalı poğaça tarifi ile sizlerleyiz; butun malzemelerı undan havuz yapıp kasrıstırıyosun kulak mememsi kıvamını alana kadar karıstırılıcak yaklasık bu malzemeler 1 kg kadar unu kaldırıyoe sonra pocanın ıc malzemesını hazırlıyosunuz kıymalı yada peynırlı harc 170 derecelık fırında pısırılıcek pocaların uzerıne seklını verdıkten sonra yumurta sarısı suruyoruz ve susam.
Malzemeler
4 yumurta
2 su bardagı ılık sut
2 su bardagı zeytınyag
1 paket maya 1kabartma tozu
2 yemek kasıgı sekjer
bıraz tuz ve aldıgı kadar un
KOLAY POĞAÇA
Maya, süt ve şekeri karıştırıyoruz.Yağı ve yumurta akını ekliyoruz.Yumurtanın sarısını üzeri için ayırıyoruz.Tuz ve unu ekleyip yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlıyoruz. Hamuru 1 saat sıcak ortamda dinlendiriyoruz.10 eşit parçaya ayırıp merdaneyle el biçiminde uzunlamasına açıyoruz. Peynir içini koyup bıçakla diğer ucuna 4 kesik atıyoruz.Rulo şeklinde sarıp şeritleri üste kalacak şekilde yağlı kagıda diziyoruz.Yumurta sarısı sürüp susam serpiyoruz. 180 derece fırında pişiriyoruz.
bir subardagıdağı ılık süt
20 gr yaş maya
1 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
3 su bardağı un
150 gr beyaz peynir
Susam
ŞEKİLLİ POĞAÇA
poğaçamızın hamuru için aşağıda yer alan bütün malzemeleri karıştırıyoruz, daha sonra hamur kıvamına geldiğinde hamurumuzu üzerini örterek yarım saat dinlenmeye bırakıyouruz. Ardından hamuru istediğimiz şekilde araçarak içine malzememizi koyuyoruz. Hamurumuzu rulo gibi yarısına kadar sarıyoruz, açıkta kalan kısmı ise ince ince parçalar halinde kesiyoruz. Kestiğimiz bu şerit parçaları hamurun üzerine sarıp daha önce yağlamış olduğumuz tepsiye diziyoruz.
180 derecede ısınmış olan fırına atıyoruz ve poğaçalarımız kızarana kadar pişiriyoruz. Ortalama 20 dakika kadar sürebilir.
125 gr. margarin
3 yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
2 paket instant maya
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su (çay bardaklarını normal bardaklardan değil de biraz büyükçe olanını kullandım)
1 tatlı kaşığı tuz
1 ,5 çay bardağı toz şeker
un
İç Malzemeleri
150 gr peynir
HAŞ HAŞLI POĞAÇA
Baharatçıdan aldığınız haşhaşları teflon bir tavaya koyun ve kavurun. Sonra havana aktarıp iyice dövün sonra bir kaseye aktarın. Üzerine zeytinyağı ekleyip karıştırın. Bir kupanın içine yaş mayayı koyun ve üzerine ılık süt ekleyip karıştırın. Bir tepsinin içine unu, tuzu, ılık suyu ve mayayı ekleyip yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edin. Sonra üzerini kapatıp oda sıcaklığında kabarmasını bekleyin. Kabarıp mayalanan hamuru 4 bezeye ayırın. Bezeleri ellerinizle üzerine bastırarak açın hazırladığınız haşhaşlı yağ ve cevizle bezeyin. Her bir bezeyi aynı şekilde açıp aynı malzemeden bezeyin ve üst üste koyup hepsinin üzerine ellerinizle bastırarak tekrar açın. Açılan yuvarlak hamuru 2 şer parmak eninde kesin. Her bir uzun şeride de orta parmak uzunluğunda kısaltın. Ve her bir parçayı bükerek yağlanmış fırın tepsisine dizin. Fırına koyun ve üzeri kızarana kadar pişirin. Tabaklara çıkarıp servis yapın. Afiyet olsun.
Malzemeler
Yarım çay bardağı haşhaş
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Hamur için:
1 paket yaş maya
1 çay bardağı ılık süt
3 su bardağı un
1 çay bardağı ılık su,tuz
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
Pastahane Poğaçası
Malzemeler:
- 250gr. tereyağı veya margarin (soğuk)
- 3-4 su bardağı un
- 1/3 paket yaşmaya
- 1 su bardağı süt veya su/süt karışımı
- 1 çorba kaşığı tozşeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta sarısı
Yapılışı:
- 3 su bardağı kadar unu yoğurma kabına alın ve yağı rendenin iri yerinden unun içine rendeleyin.
- Ortasını havuz gibi açıp maya ve şekeri, eli yakmayacak sıcaklıktaki süt veya su/süt karışımını ilave edip mayayı ezin.
- Una tuzuda ilave edip ortaya doğru un alarak hamuru yoğurmaya başlayın.
- Mayalandırmadan yumurtadan küçük bezelere ayırıp yuvarlayin. Hafif yassıltarak yağlanmış tepsiye dizin.
Ev Pidesi
Malzemeler:
- 1/2 su bardağı mısırözü veya zeytinyağı veya 125gr. tereyağı (oda ısısında)
- 1 adet yumurta (sarısı üstü için ayrılacak)
- 1 su bardağından az yoğurt
- 3-4 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çay bardağı su
- içine:
- 300gr. kadar kıyma
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı veya mısıözü yağı
- 2 adet orta boy mutfak robotundan çekilmiş soğan
- 2 adet çarliston veya sivribiber
- 2 adet domates rendesi
- tuz, karabiber
Yapılışı:
- Soğanı yağda hafif kavurup kıymayı ilave edin ve suyunu çekene kadar kavurun.
- İnce doğranmış biberleride biraz kavurduktan sonra domatesleri ilave edin.
- Arzuya göre renk vermesi için yarım kaşık salçaylada harcı biraz kavurduktan sonra sıcak suyu, tuz ve karabiberi ilave edip ocağı kapatın.
- Yağı, yoğurdu ve yumurta akını hamur yoğurma kabına alıp karıştırın.
- 3 su bardağı unu kabartma tozu ve tuz ile birlikte malzemenin üstüne eleyin.
- Yeterince un ilavesiyle kulak memesi, orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin.
- Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp merdane ile veya avucunuzla oval hamur açın.
- Kıymalı harçtan alıp kenarlarında bir iki cm kalacak şekilde harcı yayın.
- Kenarları ortaya katlayıp uçlarından birleştirerek pide şekli verin ve hafif yağlanmış tepsiye dizin.
- Bütün hamur ve harç bittikten sonra hafif çırpılmış yumurta sarısı sürüp 170C dereceli ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirip sıcak servis yapın.
Patatesli Kıymalı Börek
12 adet
Malzemeler:
Hamuru:
- 1kg un
- 1 su bardağı yoğurt
- yarım su bardağı zeytinyağı
- 1 paket kabartma tozu
- 1- 1,5 ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 75gr tereyağı
- 2 yumurtanın sarısı
- İç harcı:
- 200gr kıyma
- 1 büyük patates
- 2 baş kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı doğranmış maydanoz
- Soğanları yemeklik doğrayıp kıyma ile kavurun. Kıyma bıraktığı suyu çekince soyulup yıkanmış patatesi üzerine rendeleyin. (rendenin büyük gözü ile) Bir süre de patatesi ile kavurmaya devam edip tuzunu, karabiberini ve maydanozunu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp böylece 10 dakika kısık ateşte pişirin. Pişince soğumaya bırakıp hamuru hazırlamaya başlayın.
- Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Yoğurdu, zeytinyağını, kabartma tozunu, tuzu ve ılık suyu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru 6 bezeye ayırıp 15 dakika dinlendirin. Bu arada tereyağını eritin. 15 dakika sonunda her bir bezeyi açabildiğiniz kadar ince yufkalar halinde açın. Fırçayla yufkanın her tarafını yağlayın. Yufkayı rulo halinde sarın. Sardığınız ruloları 4 parmak genişliğinde kesin. Kestiğiniz her parçayı anında buzdolabına kaldırıp hamurların donmasını sağlayın. (Eğer börekleri ertesi gün için yapıyorsanız hamurları bu halde 1 gece bekletebilirsiniz.) Aynı işlemi diğer hamurlar için de yapın.
- Buzdolabından çıkardığınız donmuş hamurları merdaneyle açarak yaklaşık 10x8 cm ebatlarında dikdörtgenler elde edin. Açtığınız her bir hamura bir tatlı kaşığı içten koyarak rulo şeklinde kapatın. Börekleri katlama yerleri alta gelecek şekilde tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısınmış 200C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin
Ay Poğaçası
Ay Poğaçası:
24 adet
Malzemeler:
- yarım su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 4 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 8 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket instant maya
- Ekmek makinesinde yapıyorsanız suyu ve sütü kaba alın. Üzerini unla kapatın. Farklı kenarlara tuz ve şekeri serpin. Tereyağını küçük küçük kesip gelişi güzel serpin. Unun ortasını açıp mayayı dökün ve hamur modunda yaklaşık 1 saat çalıştırın.
- Elde yapıyorsanız unu ve instant mayayı karıştırın, şeker ve tuzu ekleyin, su ve sütü ilave edin. En son yağı ekleyip yoğurun ve 45 dakika mayalayın. (yaş maya ve kuru maya ile de yapabilirsiniz.)
- Hamur hazır olunca hafif unlanmış bir tezgaha alın. İki bezeye bölün. Her bezeyi önce elinizle sonra merdane ile açın. Pizza dilimi şeklinde 12 dilime kesip sarın, toplam 24 poğaça elde edin. Bu halde 20 dakika daha bekletin (ya da benim gibi akşamdan yapıp üzerini örtüp buzdolabının en alt rafında bir gece bekletin, dolaba koyacaksanız çıkarınca fırına koymadan oda sıcaklığına getirin.)
- 1 yemek kaşığı tereyağını eritin, poğaçaların üzerine sürün. Önceden ısınmış 200C fırında 12-18 dakika pişirin.
Tavuklu Börek
Tavuklu Börek
Malzemeler:
- 6 adet yufka
- üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı (Ben genelde beyazlarını israf etmemek için ya içine ya da üzerine sarısı ile beyazını karıştırarak sürüyorum)
- 1 tavuk but
- 1 tavuk göğüs
- 1 ortaboy soğan
- Dolmalık fıstık
- Dolmalık üzüm
- Yenibahar
- 3 tane kesme şeker
- Kuru nane
- Karabiber
- Tuz
- Sıvıyağ
- 1 su bardağı tavuk suyu
Hazırlanması:
- Tavuklar haşlanıp küçük küçük didildikten sonra yemeklik doğradımız soğanı tencerede sıvıyağ ile hafif pembeleştiriyoruz . Tavukları da ekledikten sonra tüm baharatı içine katarak tencerede bir iki kez çeviriyoruz . Daha sonra haşlanan tavukların suyundan ayırdığımız 1 bardak tavuk suyunu da içine dökerek suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
- 1 tane yufkayı serip üzerine hazırladığımız sıvıyağ ve su karışımını dökerek üzerine 1 yufka daha seriyoruz . Ben börekleri küçük küçük sevdiğim için 16 parçaya bölüyorum . isterseniz 12ye de bölünebilir. Geniş tarafına harçtan koyarak sigara böreği gibi sarıyoruz.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı üzeri eşit kızarana kadar pişiriyoruz .
Kıymalı Pide:
Hamuru :
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı süt
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 paket maya ( ben genelde yaşmaya kullanıyorum )
- 2 yemek kaşığı şeker
- Tuz
- Aldığı kadar un
- Derince bir kabın içine unu koyarak ortasını çukur yapıyor . İçine diğer malzeleri de katarak hamurlaştırıyoruz . Sıcak bir yere sararak bırakıyoruz Hamurun kabarmasında sıcak ortam ve sabır önemlidir. Tam zamanında bekletince çok güzel oluyor.
- 250 gr kıyma
- 4-5 adet yemeklik doğranmış kurusoğan
- 2-3 adet küçük doğranmş domates
- 3-4 adet ince kıyılmış sivri biber
- Tuz karabiber kırmızı biber
- Bu malzemelerln hepsini yoğuruyoruz.
- Hamurun kabarması tamamlandıktan sonra istediğimiz büyüklükte kopartıp elimizle poğaça gibi açarak çiğ olan iç malzemesinden koyuyuruz.
- Uçlarını birbirine bitiştirip kapatıyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz. 170 derece fırında pişiriyoruz. Fırından çıkarınca üzerine havlu ya da başka bir bez örtüp kurumalarını engellememiz gerekiyor.
Labneli Poğaça
Malzemeler:
- 150 gr. Labne peyniri
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağından bir parmak eksik zeytinyağı
- 2 yumurta ( birinin sarısı ayrılacak)
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı instant maya
- 7.5- 8 su bardağı un
- beyaz peynir + 1 yumurtanın akı ((hemen tüketilecekse sadece kaşar peynir))
- Ekmek makinesinde yapıyorsanız: peynir, süt, zeytinyağı ve yumurtayı kaba koyun. Üzerine un serpin. Tuz ve şekeri ayrı kenarlara dökün. Unun ortasını açıp mayayı dökün. (Un fazla olduğu için bir kaşıkla karıştırmaya yardımcı olmak ve unu baştan az döküp yavaş yavaş eklemek gerekebilir) Hamur hazırlama ayarına getirip yaklaşık 1 saatlik programda hazırlayın.
- Elde yapıyorsanız un ve instant maya hariç kalanlara kaba alın. Unu ve mayayı karıştırıp kaba ekleyerek yoğurun. Üzerini örtüp mayalayın.
- Elinizi yağlayarak mayalanan hamurdan bezeler alıp elinizde açın içine peynir veya bir dilim kaşar koyup kapatın.Tepsiye dizin.
- Üzerlerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımı sürüp yarım saat kadar tepsi mayasının gelmesini bekleyin.
- 200 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Cevizli Börek

Cevizli Börek:
6-8 kişilik
Hamuru için:
- 5 adet yumurta
- yarım kahve fincanı süt
- aldığı kadar un
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 250gr tereyağı
- 250gr beyaz peynir
- yarım demet maydanoz
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- 1 çay bardağı yarım ceviz
- 1 su bardağı soğuk süt
- 2 su bardağı soğuk su
- Yumurta, süt ve tuzu yoğurma kabına alın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp, 1 saat dinlendirin. Hamurdan mandalina büyüklüğünde 12 adet beze kopartın. Her bir bezeyi ince olacak şekilde oklava ile açın. Fırın tepsisini yağlayın ve açtığınız yufkaların 6 adedinin aralarına 3-4 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı gezdirip, üst üste yerleştirin.
- İç harç için beyaz peyniri rendeleyin. Üzerine kıyılmış maydanoz ve ceviz koyup, karıştırın. Tepsideki yufkanın üzerine iç harcı yayın ve kalan yufkaları yine aralarına 3-4 çorba kaşığı tereyağı gezdirip üst üste tepsiye yerleştirin. Böreği kare şekinde dilimleyin ve her dilimin üzerine yarım ceviz yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180C fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Tepsiyi fırından çıkarın ve üzerine soğuk süt ile suyu gezdirip 10-15 dakika daha pişirin.
Fincan böreği
Fincan böreği
6-8 kişilik
Malzemeler:
- 2 su bardağı un
- 1 çay bardağı ılık su
- 1 adet yumurta
- tuz
- 500gr pazının yaprağı
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- tuz
- karabiber
- kızartmak için: sıvıyağ
- Unu bir kaba alıp ortasını havuz şeklinde açın. Tuzu ekleyin. Ilık suyu azar azar ekleyerek yoğurun. Yumurtayı ilave edip, pürüzsüz bir hamur elde edinceye dek yoğurmaya devam edin. Hamuru dörde bölüp üzerine un serpin. Nemli bir bezle örterek 30 dakika dinlendirin.
- Pazıyı yıkayıp doğrayın. Tereyağını bir tavada eritip, yemeklik doğranmış soğanı rengi dönene dek kavurun. Üzerine pazıyı ekleyin. Suyunu iyice çekene dek ara sıra karıştırarak pişirin. Tuz ve karabiber ekledikten sonra ocaktan alın ve ılınmaya bırakın.
- Dinlenen hamur parçalarından birini düz bir zemine alın ve un serperek servis tabağı büyüklüğünde açın. Yufkanın yarısına aralıklarla pazılı harçtan koyun. diğer yarısını üzerine kapatın. Bir kahve fincanı ile harçlı kısımlar ortada kalacak şekilde hamuru kesin. Kalan 3 parça hamuru da aynı şekilde hazırlayın. Bol yağda kızartın ve fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkartın. Birkaç dakika sonra servis yapın.
Gürcü Mantısı
Gürcü mantısı
6-8 kişilik
Hamur malzemeleri:
- 1 kg un
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- sıcağa yakın ılık su
- peynirli iç (yarım kg peynir + maydanoz) veya kıymalı iç (yarım kg kıymadan)
- yağda kızdırılmış pulbiber
Hamur malzemelerini karıştırarak 10 dakika boyunca yoğurun. Hamur iyice özleşsin, bıçakla ortadan kestiğinizde göz göz olsun.
Kestiğiniz hamurların üzerine yapışmamaları için un serpin. Daha sonra oklavayla hamurları çağ bardağı genişliğinde açın. Hamurlar çok kalın olmamalı.
Daha sonra her hamurun ortasına ister peynirli (maydanoz ekleyebilirsiniz), ister kıymalı içten ekleyin. Hamurun kenarlarını ortada birleştirerek büzün. İşlem tamamlandığında mantılarınız incire benziyor olacak.
Hazırladığınız bohçaları haşlamaya başlayın. Su üstüne çıktığında mantınız hazır demektir. Sudan alıp üzerlerine pul biberli sosunuzu dökerek servis edebilirsiniz.
Mantarlı ve Patatesli Börek
Mantarlı ve Patatesli Börek:
4 kişilik
Malzemeler:
- 3 yufka
- 4 orta boy soğan, yemeklik doğranmış
- 200gr mantar (varsa istiridye mantarı alın, daha az sulandığı için daha güzel oluyor)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 orta boy patates, rendelenmiş
- tuz, kimyon, kekik, pulbiber, karabiber
- üzerine yumurta sarısı
- Soğan ve mantarları tavada, sıvıyağ eklemeden kavurun. Mantarlar suyunu salıp çekince zeytinyağını ekleyip 1-2 kez çevirin.
- Patatesleri ekleyip karıştırın. En son baharatları ilave edin.
- 1 yufkayı açıp yağlayın. Ortadan ikiye kesin. Kestiğiniz yere malzemeden biraz yayın. (altıda biri kadar) Yufkayı sarıp tepsinin şekline göre dolayın. (bu şekilde bir gece bekleyebilir)
- Pişirmeden önce üzerine yumurta sarısı sürüp 200C fırında pişirin.
Makarna Böreği
MAKARNA BÖREĞİ:
Malzemeler:
- 1 paket pastavilla kelebek makarnası
- 2 sb süt
- 4 yumurta
- 1 su bardağının 4/3'ü kadar sıvıyağ
- 3 yufka
- 300 gr. yağlı beyaz peynir
- 250 gr kaşar peynir
- 1 bağ maydanoz
Hazırlanması:
- 1 paket makarnayı haşlıyoruz ve haşanlandıktan sonra süzüyoruz.Beyaz peynirin içine 1 bağ maydanoz ve rendelenmiş kaşar ilave edip, harmanlıyoruz. Süt, yumurtanın beyazı , sıvıyağ biraz tuz karıştırılıyor.Fırın tepsisi yağlanır ve 1 tane yufka tepsiden taşacak şekilde koyulur.
- Haşlanmış makarnanın yarısı yufkanın üzerine dökülür. Hazırlanan süt karışımının 3/1'i makarnanın üstüne dökülür. 2. yufkayı tepsinin içine taşmayacak şekilde büzerek yerleştiririz. Kalan makarnanın tamamıda 2.katın üstüne konulur. Aynı şekilde hazırlanan süt karışımından makarnanın üstüne koyulur.
- Son 3. yufkayıda tepsiden taşmayacak şekilde büzerek koyarız. Süt karışımını tekrar üstünden gezdirdikten sonra, yanlardan taşan yufkayı tepsinin üstüne doğru kapatılır. Son kalan süt karışımı son katın üstüne dökülür. Kalan 4 yumurta sarısı karıştırıldıktan sonra yufkanın üstüne sürülür. Küçük küçük tereyağ parçaları üstüne koyulur ve 2 saat dışarıda bekletilir. Sonra fırına verilerel 180 derecede pişirilir.
Milföylü Tavuklu Börek
MİLFÖYLÜ TAVUKLU BÖREK
Malzemeler:
1 tane tavuk göğsü
1 sb bezelye
1 tane havuç
1 tane patates
1 paket milföy
1 tane yumurta ( sarısı)
Yapılışı:
Patates ve havuç 5 dk. haşlanır ve haşlandıktan sonra küp küp doğranır.Tavuk da haşlanır ve küp küp doğranır. Milföy ve yumurta hariç kalan malzemeler karıştırılır. Biraz kekik , tuz , karabiber ve pulbiber eklenir. Milföylerin açılması için yarım saat dışarıda bekletilir. Yumuşadıktan sonra her bir milföy kenarlarından oklava ile kara şeklinde genişletilir. Her milföyün içine harmanlanan malzeme eklenir ve bohça biçiminde kenarlarından kapatılır. Tek tek tepsiye yerleştirildikten sonra üstlerin yumurta sarısı sürülür ve 180 derecede pişirilir.
Mayalı Börek
Mayalı Börek:
Hamur malzemeleri:
- 1 kg un (bezeleri açmak için paketin dibinden üç parmak kadar ayırın)
- tepeleme 1 çay kaşığı toz maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- su
- tuz
- 1 su bardağı yağ (yarısı eritilmiş tereyağı, yarısı sıvıyağ )
- 3-4 adet soğan
- sıvıyağ
- 2-3 sivribiber, doğranmış
- 1-2 domates, soyulmuş ve doğranmış
- tuz
- toz kırmızı biber
- az su
- Soğanları yemeklik doğrayın. Sıvıyağda öldürüp biberleri ilave edin. Biberleri de 1-2 kez çevirdikten sonra domatesleri ekleyin. Az su ilavesiyle pişirip tuz ve toz kırmızı biberi ekleyin.
- Mayayı bir bardak ılık suda toz şeker ilavesiyle eritip hazırlayın. Un, tuz, maya ve gerektiği kadar oda sıcaklığında su ile hamuru hazırlayın.
- Hamuru bekletmeden 12 bezeye ayırın. (6 beze böreğin altına, 6'sı üstüne olacak şekilde)
- Ayırdığınız un ile bezeleri yemek tabağı büyüklüğünde açarak aralarına yağ sürün. Altışarlı yağlanmış bezeleri üstüste koyup hepsini birden açıp yağlanmış fırın tepsisine serin. Üzerine isteğinize göre soğanlı, peynirli, patatesli, kıymalı veya ıspanaklı içi yayın.
- Diğer altılı grubu da aynı şekilde açıp tepsideki için üzerine serin. Böreğinizi bıçakla dilimleyin. Artan yağı üzerine dökün ve 200C fırında iyice kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıktıktan sonra üzerini bir yağlı kağıt ile kapatıp ilave bir örtüyle örtün.
Sodalı Börek 2
Sodalı Börek 2
Malzemeler:
- 6 adet yufka
- beyaz peynir
- 1 su bardağına yakın eritilmiş tereyağı
- 2 yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 şişe soda (yaklaşık 220ml)
Hazırlanması:
- Öncelikle tepsinizi yağlayın. 1.yufkayı ortadan ikiye bölerek tepsiye yayın. 2.yufkayı da aynı şekilde koyun. 3.yukanın yarısını yayıp üzerine peyniri koyun. Diğerlerini de önceki yufkalar gibi yayın. En üstteki yufka düz olacak. (Bu arada bunların arasına hiçbir karışım koymuyoruz.)
- Tepsiye dizme işiniz bittikten sonra bıçakla böreğinizi dilimleyin ve 1 sodayı yufkanın üzerine gezdirin. Sonra başka bir kabın içinde hazırlanan süt+yumurta+tereyağ karışımını iyice çırpın ve hepsini yufkaların üzerine dökün. 20 dakika daha bekleyin.
- 200 derecede üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
Patatesli Kaşarlı Börek
Patatesli Kaşarlı Börek
Malzemeler:
- 2 su bardağı süt
- 1 yumurta
- yarım su bardağından biraz az sıvıyağ
- aldığı kadar un
- tuz
- üzerlerine: yumurta sarısı, çörekotu
- 5-6 patates
- 3 orta boy soğan
- 150-200gr kaşar peynir
- tuz
- karabiber
- pulbiber
- İç harç için patatesleri haşlayıp ezin. Soğanı sıvıyağda kavurup patatese ekleyin. İçine peyniri rendeleyin. Baharatları ekleyip karıştırın.
- Hamur harcını yoğurup dinlendirin. Hamuru rulo yapıp dört bezeye bölün. Her bir dilimi uzatıp tekrar dört parçaya ayırın. Tüm parçaları üçerli bezeler halinde gruplayın.
- Üçerli bezeleri nişastayla pasta tabağı kadar açın. En üst hariç aralara sıvıyağ sürüp üst üste dizin. Üst üste dizdiğiniz bu grubu bu defa servis tabağı (pasta tabağından daha büyük) kadar açın. Açtığınız hamuru bıçakla dört eşit üçgene bölün. Uzun kenara harcı koyup sigara böreği gibi sarın. Aynı işlemi diğer üçlü bezeler için de yapın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin. Kızarana kadar pişirin.
Topik Poğaçalar
POĞAÇA
Malzemeler
- 2 su bardağı süt (ılık)
- 1 küçük maya veya 1 paket instant maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaş. tuz
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 yumurta (akı ve sarısı ayrı olacak)
- 5,5-6 bardak un
Hazırlanması:
- sütün içine mayayı ve şekeri koyup iyice karıştırın, 20 dakika bekletin. Başka kapta 1 yumurtanın akını kaba koyun, tuzu ve zeytinyağını ekleyip karıştırın. Daha sonrada beklettiğiniz sütü karışıma dökün. Hepsini karıştırın, en son unu eleyerek dökün. Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha yumuşak olacak kadar yoğurun. 1 saat kadar bekletin.
- Yağladığınız tepsiye cevizden biraz daha büyük olarak koparıp yuvarlayıp dizin. Ayırdığınız sarıyı üzerlerine sürün, isterseniz çörek otu serpin. 200C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Peynirli Poğaça
Peynirli Poğaça
Ölçüler ekmek makinasının kalıplarına göre. Eğer makinada yapacaksanız tatlı kaşığı ölçüsü olarak aynı miktarlarda teaspoon ölçüsü kullanabilirsiniz.
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı kuru maya (makinada yapıyorsanız instant maya)
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı kaşığı tuz
- 4 su bardağı un
- 1 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1/4 su bardağı su
- 1/4 su bardağı zeytinyağı
İçi için:
- Yarım demet maydanoz
- 250 gr beyaz peynir
Üzerine
- 1 yumurta sarısı
Yapılışı
- Eğer ekmek makinanız varsa mayalı hamuru ekmek makinasında hazırlayabilirsiniz. Makinanınızın 1.5 saatlik mayalama seçeneğini seçip tüm malzemeleri hamur teknesine koyun. Karıştırma esnasında hamuru kontrol etmelisiniz. Hamurun toplanmama ihtimaline karşı biraz daha su veya biraz daha un eklemeniz gerekebilir.
- Eğer makinanız yoksa öncelikle sütü ve suyu karıştırıp birazılıtın. Elinizin dayanabileceği kadar bir ısı olsun. (Çok soğuk veya çok sıcak su mayalanmayı kötü etkiler.) Sonra bu suyun içine toz şekeri ekleyip karıştırın. Bu karışımı hamuru yoğuracağınız kaseye alıp içine kuru mayayı ekleyin ve üzerini temiz bir bezle örtün. 15 dakika kadar mayanın kabarmasını bekleyin. Kabaran mayanın için geri kalan malzemeleri ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru 45 dakika bekletin. Bu arada hamur iki katına çıkmış olacaktır.
- Hazırladığınız hamurdan küçük küçük bezeler alıp elinizle açın.İçine peynirli harcı koyup yuvarlak şekilde kapatın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Çatal yardımıyla hamurların üzerini çarpı şeklinde çizin. Bu şekilde de 15 dakika bekletin.
- 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Pizza Keseleri ve Soğanlı Milföylü Kiş
Malzemeler:
- 1 adet pizza hamuru
- 6 yemek kaşığı köfte marine sosu (hazır alabilir veya domates ezmesi / salça + baharat karışımı kullanabilirsiniz)
- 6 adet cevizden biraz büyük köfte, pişmiş (misket köfteleri )büyük yapıp kullanabilirsiniz)
- 6 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peynir
- 1 yemek kaşığı rendelenmiş eski kaşar
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı süt
- Fırını 190C'ye getirin.
- Hamuru 6 parçaya ayırın. 6 adet muffin kalıbını yağlayın. Her bir hamur parçasını açarak kalıba yerleştirin. Kalan kenarların sarkmasına izin verin.
- Her birine bir köfte, bir yemek kaşığı sos, 1 yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi ve bir tutam ski kaşar rendesi koyun.
- Sarkan kenarları üstte toplayıp birbirlerine yapıştırın.
- Yumurta ve sütü çırpın. Her birinin üzerine sürün. Fırında 15-20 dakika pişirin.
Peynirli Çıtır Börekler ve Kestaneli Toplar
Peynirli Çıtır Börekler:
Malzemeler:
- 4 adet yufka
- 100gr tereyağı
- 1 adet yumurta
- üzerine çörek otu
- peynir + maydonozlu iç
- peynir + çörek otlu iç
- veya kıymalı iç
- Tereyağını eritin. Her bir yufkaların üzerini yumurta fırçasıyla damlatmak suretiyle yağlayın. Karşıklıklı kenarları yağlayıp katlamak suretiyle bir kare elde edin. (bir kenarı yaklaşık 25-30cm)
- Bu kareyi dörde kesin. Dört küçük kareniz olsun. Ortalarına peynirli içten koyup bohça gibi kapatın. Katladığınız kısmı alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirin.
- Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. 200C fırında pişirin.
Hindistan cevizli toplar tarifinin yorumlarında Zeynep'in verdiği tarifi biraz değiştirerek uyguladım.
Malzemeler:
- 2-2,5 paket çikolatalı ikram bisküvi, toz haline getirilmiş
- 1 portakal kabuğunun rendesi (ince tarafla rendelenip şekerle ezilmiş)
- 1 portakalın suyu
- 10 adet çikolata kaplı kestane ezmesi (veya sade kestane püresi)
- 1 avuç ceviz içi, dövülmüş
- yarım çay bardağı süt
- eritilmiş çikolata
- antep fıstığı / hindistan cevizi
- Toplar için süt hariç kalan malzemeyi karıştırın. Sütü azar azar ekleyerek hamur haline getirin.
- Hamurdan cevizden küçük parçalar koparıp yuvarlayın. Yuvarladığınız topları çikolataya batırıp antep fıstığında yuvarlayın.
Açma
Açma:
3 tepsi (30-34 adet arası)
Malzemeler:
- 3 bardak ılıkla sıcak arası süt( elinizi yakmayacak ısıda)
- 1 bardak sıvıyağ
- 1/2 su bardağı şeker
- 1 yumurta
- 1,5 yemek kaşığı tuz.
- 1 yaş mayadan (42 gr) biraz az
- üstüne 1 yumurta sarısı+ 1 kaşık çok çok soğuk su
- Yarım bardak Ilık süt içinde mayayı eritin.asla metal bir kaşıkla karıştırmayın. Maya köpürdükten sonra, diğer malzemeleride ekleyin, karıştırın.
- En son ununu koyun. Yumuşak bir hamur olmalı. Bolca içini sıvı yağla yağladığınız plastik kaba koyun, içinde döndürün her yanı yağlansın. Üstüne de yağ sürün . Bırakın mayalansın.
- İsterseniz akşamdan yoğurup dolaba koyun. Sabaha kadar mayalansın. hamur bozulmaz, içiniz rahat olsun. Mayalanan hamurun üstüne 4-5 defa bastırın(ezmeyin). Dolapta beklettiyseniz, hamurun oda ısısına gelmesini bekleyin.
- Bu şekilde gazını çıkartmış oldunuz. limon büyüklüğünde parçalar koparıp açma şeklini verin. (veya kendi etrafında sarın) Üstüne yumurta+ su karışımını sürün. hamur tepside ne kadar beklerse o kadar güzel olur.
- Sabah tepsiye koyup akşam pişirebilirsiniz. yeni fırınlarda yoğurt fonksiyonu var. Onu da kullanıbilirsiniz.
Kahvaltı Poğaçası
Kahvaltı Poğaçası
Malzemeler
- 750gr un
- 2,5 su bardağı (500ml) süt, ılık
- 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı, küçük doğranmış
- 1,5 çay bardağı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket (2 tatlı kaşığı) instant maya veya 1 paketten biraz az yaş maya
- içi: 200gr beyaz peynir + maydanoz
- Önce kuru malzemeyi karıştırın. Ekmek makinesinde yapacaksanız sütü ve yağı koyup üzerini tamamen kaplayacak şekilde kuru malzemeyi serpin.
- Hamur programını seçin, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olup olmadığını kontrol edip biraz süt veya un ilavesiyle kıvamı tutturup mayalanmasını bekleyin. (veya elde yoğurup 1 saat ılık ortamda dinlendirebilirsiniz)
- Cevizden biraz büyük parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Bir miktar açıp içine 1 tatlı kaşığı peynirli harçtan koyun. Hiç bastırmadan katlayın. Elinizi dik tutup poğaçanın tam ortasına bastırın. Böylece ağzı açılsın. Tüm hamur bitince üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin ve 10 dakika tepside mayalandırın. 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Kolay Sarıyer Böreği
Kolay Sarıyer Böreği
Malzemeler
- 4 adet yufka
- 1,5 su bardağı süt
- 1 çay bardağından biraz az sıvıyağ
- 1 yumurta
İç malzeme
- Yarım çay bardağızeytinyağı
- 500gr kıyma
- 1 avuç kuş üzümü
- 1 avuç dolmalık fıstık
- 4 adet kuru soğan
- 1 çay bardağı doğranmışmaydanoz
- 1 tatlı kaşığı k.biber, pul biber
- Tuz
- Kuş üzümlerini yıkayıp,ılık suda bekletin. Yarım çay bardağı zeytinyağı, doğranmış soğanlar ve dolmalık fıstığı soğanlar ölene kadar kavurun.
- Kıymayı ekleyin, bıraktığı suyu çekene kadar kavurun. Çekince kalan malzemeyi ekleyip karıştırın.
- Bir yufkayı tezgâhın üstüne serin. Süt, yağ, yumurta karışımından üzerine fırçayla her tarafını ıslatacak şekilde sürün.
- Yufkayı yarım daire olacak şekilde katlayın. Geniş tarafına iç harcın dörtte birini uzunlamasına yayın. Sıkıştırarak sarın. Yağlanmış tepsiye s şekli vererek koyun. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Üzerine çırpılmış yumurta ve bir çay kaşığı yağkarışımı sürüp 200C fırında kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
Ispanaklı Kiş
Ispanaklı Kiş
Hamur Malzemeleri:
- 100gr soğuk margarin
- 2 su bardağı un
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı yoğurt (kıtır bir hamur elde etmek isterseniz yoğurt yerine buzlu su)
- Margarini unla mıncıklayarak unufak hale getirin.
- Yumurta ve yoğurt ilavesiyle yağlanmış 21cmlik kalıbınıza (veya minik kalıplara) yayıp pişirin. (benim tamamen pişirdiklerim sonradan ıspanak ilavesiyle tekrar pişirince biraz kuru oldular bu yüzden ön pişirmeyi çok uzun tutmamakta yarar var.)
- 1 orta boy soğan
- mantar, arzuya göre
- 1 kg ıspanak
- tuz karabiber
- beyaz peynir
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı un, silme
- 2 su bardağı süt
- Soğanı mantarla kavurup mantar suyunu çekene kadar pişirin, yıkayıp doğradığınız ıspanakları ekleyin. Ispanak suyunu çekene kadar pişirip tuz, karabiber ve peynir ekleyin.
- Unu sıvıyağ ile kokusu çıkana kadar kavurun. Sütü ekleyip muhallebi gibi pişirerek beşamel sos elde edin.
- Kiş hamurunun üzerine önce ıspanağı sonra beşamel sosu yayıp sos kızarana kadar pişirin.
ARNAVUT BÖREĞİ
Hamur malzemeleri:
- 1kg un
- tuz
- su (arzuya göre süt+su karışımı)
- 350gr peynir, ezilmiş
- 1 yumurta
- yarım su bardağı yoğurt
- arzuya göre doğranmış maydanoz
- 250-300gr kıyma
- 3 orta boy kuru soğan
- yarım demet maydanoz
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı sıvıyağ
- nişasta
- 1kg unun dibinden 2 parmak ayırın. Ayırdığınız una göz kararı nişasta ekleyip bir kenara alın. Kalan un, tuz ve su ile çok yumuşak olmayan bir hamur yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru yarım saat dinlendirin.
- Hamuru rulo yapıp ikiye bölün. Böldüğünüz yarımları on beşer bezeye ayırın. İlk 15'li bezeyi merdane ve un+nişasta karışımı yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın. Aralarını tek tek yağlayıp üst üste koyun. (en üste yağ sürülmeyecek) Bu grubu daha büyük bir tabağa alıp buzdolabına kaldırın. Diğer 15 bezeye de aynı işlemleri uygulayın. İlk kaldırdığınız grubu buzdolabından çıkartın. Merdane ile tek yufka haline gelecek ve tepsinizden daha büyük olacak şekilde açın.
- Tepsinizi yağlayın. Yufkayı dışa sarkacak şekilde tepsinin içinde hafif büzerek serin. (büzmezseniz ince kalabilir) İç malzemeyi karıştırıp yufkanın üzerine yayın.
- Buzdolabındaki diğer yufka grubunu da yine tepsiden büyük olacak şekilde açın. Karşılıklı kenarlarını katlayıp bohça yaparak tepsiye alın. Tepsinizin içinde bohçayı açıp yine büzerek tepsiye serin. Alttaki yufkanın kenarlarını üste kapatın. Böreği kesin. Bardakta kalan yarıdan biraz az sıvıyağı üzerine gezdirip elinizle yayın. 190C fırında pişirin.
2. Kıymalı iç ile yapacaksanız: Kıymayı yağ ile tavaya koyup suyunu çekene kadar kavurun. Yemeklik doğradığınız kuru soğanı ekleyip soğanlar ölene kadar ağzıaçık şekilde kavurmaya devam edin. Soğanlar ölünce kalan malzemeleri ekleyip soğumaya bırakın.
Patatesli Börek
Patatesli Börek
12 adet
Malzemeler:
- 4 adet yufka
- 12 adet milföy
- 1 çay bardağı süt
- yarım yemek kaşığı sıvıyağ
- üzerine, yumurta sarısı
- 2 adet tavuk bonfile, doğranmış
- 11 adet mantar, doğranmış
- 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
- 1 çay bardağı bezelye, haşlanmış
- 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar
- tuz
- 200-300gr kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1-2 adet patates
- tuz
- karabiber
- Tavuğu tencereye koyup suyunu çekene kadar pişirin. Sıvıyağı katın. Kavrulunca mantarı ekleyip pişirin. Bezelyeyi, tuzu ve rende kaşarı ilave edin.
- Kıymayı soğanla kavurun. Patatesleri rendeleyip soteleyerek pişirin. Kıymaya ile karıştırıp en son tuz ve karabiber ilave edin.
- 4 adet yufkayı aralarına süt ve sıvıyağ sürerek üstüste koyun. 4 katlı yufkanızdan 12 adet kare kesin.
- Hazırladığınız içten karelerin ortasına koyun. Milföylerin ortasını çay bardağı ile çıkartın. Kare yufkalarınızdan birinin dört ucundan tutup milföy hamurunun kesik kısmından geçirin. (geriye kalan ortası daire şeklinde kesilmiş bir adet milföyü kullanıyorsunuz, kestiğiniz yuvarlak kısmı değil.)Yufkanın uçlarını milföyün altına doğru bastırıp bohça şekli verin.
- Aynı işlemi kalan 11 kare için de tekrarlayın, üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısınmış 200C fırında pişirin.
Pileli Börek, Çilekli Pasta, Kabak kızartmalı domates salatası
Pileli Börek
Malzemeler: 4 adet yufka.
Harç için: 1,5 su bardağı süt, 1 adet yumurta, yarım çay bardağı zeytinyağı.
İç malzemesi: 200 gr beyaz peynir, 5-10 dal doğranmış maydanoz.
Yapılışı: 1 adet yufkayı fırın pişirme kâğıdının üzerine serin. Hazırladığınız harç karışımını yufkanın üzerine bolca sürün. Hazırladığınız peynir içini dörde ayırın. Dörtte birini yufkanın üzerine her tarafına gelecek şekilde serpin. Yufkayı her iki ucundan birbirine doğru büzün, ortadan kesmek suretiyle tepsiye yerleştirin. (Böreğin ebadı tepsiye uzun gelecektir.) Diğer yufkalarda da aynıişlemi uygulayın. Kalan sütlü harcı tepsideki böreğin üzerine fırçayla sürün. 200 C derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Böreği hazırlayıp ertesi gün için pişirmeden buzdolabında bekletebilirsiniz.
Çilekli Pasta
Malzemeler: 300 gr sauyer bisküvi, 1 su bardağı süt, yarım bardak süt, 300 gr çilek.
Krema malzemeleri: 1 lt süt, 3 kahve fincanı un, 1 su bardağı toz şeker, 125 gr margarin, 1 paket vanilya.
Yapılışı: Margarini tencerede eritin, unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Sütü tencereye yavaş yavaş ilave edip, toz şekeri ekleyin. Topaklanmaması için sürekli karıştırın, kaynamaya başlayınca bir iki dakika kadar daha pişirip ateşten alın. Mikserin yüksek devrinde en az 5 dakika çırpın. Sauyer bisküvileri, derin bir kaba koyduğunuz süte batırın. Yarısını yuvarlak bir servis tabağına yine yuvarlak olacak şekilde bir sıra dizin. Üzerine krema yayın. Üzerine doğranmış çileği dizin. Tekrardan süte batırılmış bisküvi dizip krema ile pastanın her tarafını kaplayın. Üzerini çilekle süsleyip buzdolabında bekletip servis yapın.
Kabak kızartmalı domates salatası
Malzemeler: 6-7 adet kabak, yuvarlak kesilip fırında kızartılmış, 5 adet domates, 4 adet salatalık, 1 baş kuru soğan, piyazlık (ay şeklinde) doğranmış,yarım demet maydanoz, 5-6 adet taze soğan, 1 limonun suyu, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz.
Yapılışı:
Kabakları soyun, çok kalın olmayacak şekilde yuvarlak doğrayın. Fırın tepsisine yayın. Üzerine 2 yemek kaşığızeytinyağı gezdirip 230 C’lik fırında hafif kızarana kadar pişirin. Diğer salata malzemelerini küçük küçük doğrayıp çoban salata gibi hazırlayarak karıştırın. Servis tabağına yerleştirin. Fırından çıkarttığınız kabakları salatanın etrafına dizin. Limon, nar ekşisi, yağ ve tuzu karıştırıp servise yakın üzerine gezdirin. Kızarmışkabakların salatanıza farklı bir lezzet kattığını göreceksiniz.
Kıymalı Su Böreği ve Elmalı Puf Kurabiye
Kıymalı su böreği
Malzemeler: 6 yumurta, tuz, aldığı kadar un, 250 gr kıyma, 1 baş kuru soğan, 8-10 dal maydanoz, 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz, 150 gr tereyağı.
Yapılışı: 6 yumurtayı hamur yoğurma kabına koyup tuzu ekleyin ve çırpma teliyle biraz çırpıp aldığı kadar un ilavesiyle mantıhamuru gibi sertçe bir hamur elde edin. Üzerini nemli bir bezle kapatıp yarım saat dinlendirin. Kıymayı 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ile beraber tavaya alıp bıraktığı suyu çekene kadar kavurun. 1 baş kuru soğanı çok ince doğrayıp ilave edin. 5 dakika kadar bu şekilde kavurun. Altınıkapatıp tuzunu, maydanozunu ve karabiberini ekleyip soğumaya bırakın. Tereyağını eritin. Hamuru 7-8 bezeye ayırın. İlk açtığınız bezeyi yağlanmış tepsiye serin. Üzerine fırçayla tereyağı sürün. Bir bezeyi ayırıp diğer yufkaları açın. Açtığınız yufkaları aralarına bez sermek suretiyle üst üste dizin ve tüm yufkaları açana kadar nemlerini çekmelerini sağlayın. Bir tencereye soğuk su koyup kaynamaya bırakın. Derin bir kâseye de soğuk su koyup bekletin. Kaynamış olan suya bir tatlı kaşığı tuz atın ve açtığınız yufkaların her birini dörde bölüp tek tek her parçayı bir ucundan kaynar suya daldırmak suretiyle (yaprak gibi) haşlayın, haşladığınız parçayı soğuk suya atın. Soğuk suya koyduğunuz yufkaları bir süzgecin içine alın. Bütün yufkaları buşekilde haşladıktan sonra sıra sıra aralarına yağ sürmek suretiyle tepsiye dizin. Tam ortaya gelince içini koyun. Geri kalan yufkaları da aynı şekilde dizin. En son kalan bezeyi de incecik açıp tepsinin üzerine serin. Onun üzerini de tereyağıyla yağlayın. (Dilerseniz bir gece buzdolabında bekletip ertesi gün pişirebilirsiniz.) Aynı gün servis yapılacaksa üzerine yumurta sürmeden, önceden ısınmış 200 C fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Elmalı puf kurabiye
Malzemeler: 12 yaprak milföy hamuru, 2 elma, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 çay bardağı dövülmüş ceviz.
Yapılışı: Elmaları rendeleyip diğer malzemeleri karıştırarak elmalı içi hazırlayın. Milföy hamurlarını üçgen kesin. Üçgenlerin uçlarına bir tatlı kaşığı elmalı içten koyup uçları açık kalacak şekilde sigara böreği gibi sarın. 180 C fırında pembeleşene kadar pişirin. Soğuduktan sonra pudra şekeri serpin.
Tavuklu Muska Böreği
Tavuklu Muska Böreği:
Malzemeler:
- 1 tavuk göğsü + 1 tavuk but
- 1kg yufka
- 1 pırasa
- 1 küçük kavanoz mantar
- 2 domates
- 2-3 diş sarımsak
- 100gr kaşar
- tuz
- karabiber
- sıvıyağ
- Tavukları çok küçük doğrayıp sarımsakla kavurun.
- Pırasayı ve mantarı da doğrayıp tavaya ilave edin, kavrulsun. Domatesleri doğrayıp ekleyerek kavurun. Tuz ve karabiber serpin, kaşarı ekleyip soğutun.
- Yufkaları kalın şeritler halinde kesin. Uçlarına malzemeden koyup muska şeklinde sarın, sıvıyağda kızartarak servis yapın.
Malzemeler:
zemini icin:
- 125 gr un
- 60 gr tereyag, kup kup kesilmis
- 60 gr toz seker
- Hafif cirpilmis iki yumurta sarisi
- 2 cay kasigi buzlu su
- firini 180 dereceye ayarlayin
- yogurma kabiniza unu eleyin, ardindan tereyagini ekleyip parmak uclarinizla yogurun, sekeri ekleyip tahta kasikla karistirin ve yumurta sarilarini ekleyin. en son buzlu suyu da koyduktan sonra puruzsuz bir hamur elde edene dek yogurun, gerekirse su ekleyebilirsiniz ama gerekecegini pek sanmiyorum.
- Tepsinize sereceginiz yagli kagida 18 cm ye 27 cmlik bir dikdorten cizin, ve ters cevirip tepsiye koyun. Elde ettiginiz hamuru merdaneyle acip, dortgenin tam ustune gelecek sekilde kagida serin, . dikdortgenin disina gelen fazla yerlerini bicakla ayirin ve firinda 10 dakika altin sarisi renk alana kadar pisirin, firindan cikarip sogutun.
Kek icin:
Malzemeler:
- 125 gr un
- 40- 50 gr kakao
- 250 gr pudra sekeri
- 100 gr tuzsuz tereyag
- 2 yemek kasigi kayisi marmeladi ( ben Coccolat'dan pastacilarin kullandigindan aldim)
- Sarisi beyazi ayrilmis 4 yumurta
- yumurta aklarini cirparken kullanmak icin bir fiske tuz
- ekstradan uzeri icin 1 su bardagi kayisi marmeladi
- firini 180 dereceye ayarlayin
- 18 cmye 28 cm dikdortgen kalibinizi yaglayin, benim kalibim buyuyen kaliplardan oldugu icin altina serdigim yagli kagidi ice dogru kivirdim sizma olmasin diye.
- kakao ve unu genis bir karistirma kabina eleyin, ortasini havuz gib acin. isiya dayaniklii ayri bir kapta sekeri, yagi ve 2 kasik marmaeladi karistirin, cok kisik ateste tereyag eriyip seker yagin icinde kabybolana kadar karistirin, ve atesten aldin. yagli karisimi havuz gibi actigniniz unlu kakao karisimin ortasina dokun, iyice karistirip ve malzemeler birbirini ozumsedikten sonra yumurta sarilarini ekleyip yine cok iyi karistirin.
- temiz ve kuru bir cirpma kabinda yumurta beyazlarini koyun ve bir fiske tuz esliginde kar gibi olana dek hic durmadan mikserle cirpin, kabi ters cevirdiginizde dusmeyecek kivama geldiginde cirpmayi birakin ve metal bir kasik yardimiyla kakaolu karisimin icine yedirin.
- kalibiniza bu karisimi dokun ve yaklasik 30 dakika, keke batirdiginiz bicak veya kurdan temiz cikana dek pisirin. kek pistikten sonra sogumasi icin 15 dakika bekleyip kalibindan ayirin.
malzemeler:
- 250 gr bitter cikolata
- 250 ml cig krema
- teflon sutlugunuzun icine cikolata ve kremayi koyun. cikolata kremayla butun olana kadar cok kisik ateste ara sira karistirarak eritin. Oda sicakliginda sogumasi icin birakin, sakin ara sira karistirmayi unutmayin ustu kabuk baglamasin.
- marmeladi mikrodalgada veya benmari usulu, hatta daha kolayi teflon sutlukte ocakta isitin. puruzsuz bir kivam almasini bekleyip kenara alin.
- ilk pisirdiginiz zeminin uzerini fircayla marmelada bulayin ve dikkatli bir sekilde ustune kakaolu kek kismini yerlestirin, yapismasi icin hafifce ama cok hafifce ustune pat pat vurun.
- Keskin bir bicakla 24 kareye ayirin.
- her karenin yan yuzeylerine fircayla marmeladi surun, bu parcalari izgaranin ustune alin, aralarinda en az 4 cm bosluk kalsin.
- Spatulayla cikolatali kaplama sosumuzu, altina yagli kagit serilmis tepsi olan izgaranin ustundeki sacher squarelerimizin tabani haric her yerine surelim. bu cok sabir gerektiren bir is, ben bir sure sonra elimle sosun icine daldirmaya basladim, kenarlardaki acikliklar icin de krema sikicaginin en ince ucunu kullanabilirsiniz. sosun karelere yerlesip sogumasini bekleyin ve soguduktan sonra krema torbasina doldurdugunuz kaplama sosuyla karelerin ustune S harfi yapin.
- Hava almayan bir kapta saklanirsa 5 gun dayanabilir.
tarif forumdan, daha dogrusu tabanin tarifi forumdan, akdeniz isimli kidemli uyenin taban tarifini kullandim,
Malzemeler:
- 125 gr. margarin veya tereyağ
- 1 yumurta sarısı
- tuz bir tutam şeker
- yarım çay bardağı kadar soğuk su
- malzemeler yogrulur ve strec filmle rulo yapilarak buzluga atilir.
- 1 kg ispanak
- 1 kutu krema
- 1 su bardagi rendelenmis kasar peyniri
- Uzeri icin 4 dolu corba kasigi cam fistigi
- tuz, karabiber, kirmizi biber
- ispanak haslanir ve sulari iyice suzulur. biraz soguduktan sonra icine krema karistirilir, karabiberi, tuzu kirmizi biberi eklenir. tam tart kalibina yaymadan once kasarda eklenir ve iyice karistirilir.
- tart kalibi yaglanir, buzluktaki hamur cok fazla bekletmeden cikarilir ve hamur merdaneyle kaliptan birazcik daha buyuk acilarak kaliba dosenir, fazlasini kenarlardan sarkabilir, elinizle fazla parcalari koparin, gerekirse iceriye yama yapabilirsiniz. 200 derece firinda hafif rengi donene kadar pisirilir. Bu sekilde bir sure pisirildikten sonra icine ispanaklar dosenir ve tekrar firina verilir, hamurun kenarlari iyice kizarana kadar, pisirilir.
- Servisten hemen once teflon bir tavada cam fistigi iyice kavrulur ve ispanaklarin ustune serpilir.
Malzemeler:
- 2-3 adet renkli dolmalik biber
- Yarim kalip beyaz peynir ( biberleriniz buyukse daha fazla gerekebilir )
- 5-6 dal maydanoz
- Corekotu
- Biberler yikanir, dolma yapacakmis gibi icleri bosaltilir, maydanozlar da yikanir ve ince dogranir. Beyaz peynir catalla ezilir ve maydanozla karistirilir.
- Peynirli karisim iclerine iyice bastirarak doldurulur. 2- 3 saat buzdolabinda bekletilir.
- Iyice soguduktan sonra dolaptan cikarip icok keskin bir bicakla 2 cm kalinliginda enlemesine kesilir, duz bir servis tabagina koyulur ve ortalarina corekotu serpilir.
Çikolata Soslu Muzlu Pasta, Soya Soslu Tavuk, Krepli Börek, Yumurtalı Çiğ Köfte, Cevizli Kurabiye
Çikolata Soslu Muzlu Pasta
Malzemeler:
- 1 adet 2 katlı kakaolu pasta keki
- 1 paket muzlu puding
- 2 adet muz
- çikolata sosu
- hindistan cevizi
- Pasta kekinin bir katını içine streç serilmiş derin bir kasenin tabanına yerleştirip üzerini sütle ıslatın. Muzlu pudingi üzerindeki tarife göre hazırlayın. (Süt miktarını biraz azaltırsanız daha iyi olur.) Muzları doğrayıp pudinge karıştırın ve bu karışımı kekin üzerine dökün.
- Kalan keki pudingin üzerine kapatıp tekrar sütle ıslatın. Bu halde bir gece buzdolabında bekletin.
- Çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayın. Pastayı ters çevirin. Üzerine sostan döküp hindistan cevizi ile süsleyin.
Malzemeler:
- 1kg kuşbaşı tavuk
- 3 yemek kaşığı sirke
- 3 yemek kaşığı soya sosu
- 1 paket kabartma tozu
- 3 yemek kaşığı mısır nişastası
- pul biber
- kekik
- tuz
- Tüm malzemeyi harmanlayarak tavukla karıştırın. Karışımı en az 3 saat bekletin.
- Yarım çay bardağı sıvı yağı teflon tavaya alın. Tavuğu tavaya koyup arada karıştırarak 15 dakika pişirin.
Malzemeler:
- 4 bardak un
- 4 bardak süt
- 4 yumurta
- yarım paket kabartma tozu
- tuz
- tava için sıvıyağ
arzuya göre kıymalı iç veya kaşar + salamlı iç
Hazırlanması:
- Un, süt, yumurta, kabartma tozu ve tuzu karıştırıp boza kıvamına getirin. Karışımdan kepçeyle alıp yağlanmış kızgın teflon tavada kreplerinizi pişirin.
- Kreplerin ortasına iç malzemeyi uzunlamasına yayıp rulo yapın. Ruloları dikdörtgen borcama dizin.
- Üzerlerine kaşar rendeleyip orta dereceli fırında pişirin.
Malzemeler:
- 2 su bardağı bulgur
- 3 yemek kaşığı biber salçası
- 3 adet soğan
- 3 adet yumurta
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 demet taze soğan
- yarım demet maydanoz
- 1 adet dilimlenmiş limon
- 2 adet limonun suyu
- 1 su bardağı ılık su
- tuz, karabiber
- Bulguru temizleyip yıkayın ve geniş bir tepsiye alın. Üzerine biber salçasını ekleyip iyice karıştırın. İçine ince doğranmış soğanı ilave edip yoğurun. Suyu da döküp bulgurlar şişinceye kadar yoğurmaya devam edin.
- Yumurtayı ayrı bir kapta iyice çırpın. Zeytinyağlı tavada karıştırarak pişirin. Pişen yumurtayı da bulgurlara ekleyin, karıştırın. Limonun suyu, tuz, karabiber, ince ince doğranmış taze soğan ve maydanozu da ekleyip köfteyi iyice yoğurun.
- Elinizle şekil verip tabağa dizin.Dilimlenmiş limonla süsleyip servis yapın.
Malzemeler:
- 2,5 su bardağı un
- yarım çay kaşığı kabartma tozu
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı tereyağı
- 2 adet iri yumurta
- 1 çay kaşığı vanilya
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- 1 su bardağı bütün ceviz içi
- Unu, kabartma tozu ve tuzla birlikte eleyin. Ayrı bir kapta 1,5 su bardağı toz şeker ve oda sıcaklığındaki tereyağını mikserle karıştırın. Yumurtaları ve vanilyayı ekleyin, orta hızda bir müddet daha karıştırın. Üzerine unlu karışımı katın. Son olarak dövülmüş cevizleri fazla karıştırmadan ilave edin.
- Bir fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplayın. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Yağlı kağıdın üzerine dizin. Her birinin üzerine yarım ceviz yerleştirin. Önceden ısıtılmış orta hararetli fırında 23-25 dakika pişirin. Fırından çıkartın ve soğumaya bırakın.
- Üzeri için: çikolatayı benmari usulü eritin, üzerine 2 yemek kaşığı krema ekleyin. Bir çatalın ucundan akıtarak kurabiyelerin üzerine çikolata gezdirin. Çikolata donunca servis yapın.
Poğaça
Malzemeler:
- 250 gr tereyağı (yumuşak)
- 2 yumurta (1 sarı üzerine)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 kaşık şeker
- 1 çay fincanı süt
- 1 paket maya
- un
- Hamuru yoğurup hemen şekil verin. İçini koyup yuvarlak poğaça yapın.
- Hafif bastırın. Yumurta sarısı sürüp çatalla çizin. 10-15 dak. bekletin. 200 derecede pişirin.
- 3 yufka
- 5 çorba kaşığı yoğurt,
- 3 çorba kaşığı süt,
- 1 yumurta,
- 1 kahve fincanı zeytinyağı,
- 1 tutam toz şeker
- 250 gr. kıyma,
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı,
- 2 adet közlenmiş patlıcan,
- 1 soğan,
- tuz, karabiber
Yapılışı:
- Patlıcanı aliminyum folyoya sarıp 180 derecedeki fırında 25 dk. kadar közleyin.
- Soğanları kuşbaşı doğrayın. Zeytinyağını tavada kızdırıp soğanları içine atın, pembeleşince kıymayı ekleyin. Suyunu çekene kadar bekleyin, ince ince doğradığınız közlenmiş patlıcanı üstüne ekleyin.
- Tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın, ocaktan alın.
- 3 çorba kaşığı yoğurt, süt, yumurta akı ve zeytinyağını çırpın.
- Yufkaların her birini 6 üçgen parçaya bölün. Bu büyük üçgenlere ayrı ayrı hazırladığınız karışımı sürün. Üçgenin ucuna kıymalı içten koyup kalınca bir rulo yapın. Tepsiye dizin.
- Ayırdığınız yumurta sarısını kalan 2 çorba kaşığı yoğurtla karıştırıp bir tutam toz şeker ekleyin, karıştırın. Ruloların üstüne sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
- 10 tane patates
- 3 çorba kaşığı krem peynir
- 1 çorba kaşığı hardal
- 2 su bardağı yoğurt
- 3 çorba kaşığı mayonez
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- karabiber
Mantarlı Tavuk ve Kıymalı Börek
Malzemeler:
- 2 soğan
- 4 sivri biber
- 1 kg mantar
- 1 kg kuşbaşı tavuk
- 3 domates
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 su bardağı kaşar peynir
- pul biber
- karabiber
- köri
- tuz
- Soğanları ve biberleri küçük küçük doğrayıp sıvıyağda pembeleşinceye kadar pişirin.
- Tavuğu ekleyin, 5 dakika kadar tavukları da pişirin. Domatesi ve mantarı ekleyerek harlı ateşte mantar ve tavuklar pişinceye kadar pişirin.
- Daha sonra baharatları ekleyerek fırın tepsisine alın.
- Üzerine kaşar peynir ekleyerek önceden ısıtılmış fırında peynir eriyinceye kadar pişirin.
Malzemeler:
İç Harcı:
- 250-300gr kıyma
- 3 orta boy kuru soğan
- yarım demet maydanoz
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Kıymayı yağ ile tavaya koyup suyunu çekene kadar kavurun. Yemeklik doğradığınız kuru soğanı ekleyip soğanlar ölene kadar ağzı açık şekilde kavurmaya devam edin.
- Soğanlar ölünce kalan malzemeleri ekleyip soğumaya bırakın.
- 4 yufka (misafiriniz kalabalıksa 5 yufka)
- 2 yumurta
- 1,5-2 su bardağı süt
- yarım çay bardağı sıvıyağ
- Süt, 1 yumurta ve yağı karıştırıp harcı hazırlayın.
- Tepsiyi yağlayıp 1 yufkayı kenarlardan taşacak şekilde tepsiye serin. 2. yufkayı ikiye bölüp buruşuk şekilde yayın, üzerine sütlü karışımdan biraz dökün.
- Kıymalı içi ikiye bölün. Yarısını yufkanın üzerine yayın. 3. yufkayı ikiye bölüp buruşuk şekilde kıymanın üzerine serin, tekrar sütlü harçtan dökün. Kalan kıymalı harcı üzerine yayın.
- 4. yufkadan tepsinin tam üzerini örtecek şekilde bir parça ayırın, kalanı kıymanın üzerine serip sütlü karışımdan dökün. tepsinin kenarından taşanları içe katlayın, üstüne sütten gezdirin.
- Ayırdığınız yufkayı serip 2-3 yemek kaşığı sütün içine kırıp çırptığın yumurtayı sürün. Dilerseniz üzerine çörekotu serpip 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin.